De Nightrun van 2018. Dit jaar is het afgelast.
Volledig scherm
De Nightrun van 2018. Dit jaar is het afgelast. © Fotomeulenhof

Lastig om vrijwilligers te vinden voor evenementen in Helmond

HELMOND - De NightRun 2019 is afgelast en meer Helmondse evenementen hebben moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. Maar er zijn er ook die meer dan genoeg mensen hebben.

De organisatie van de NightRun liet onlangs weten dat de editie van 2019 komend voorjaar niet doorgaat. De knoop werd nu al doorgehakt om te voorkomen dat het hardloopevenement misschien kort van tevoren afgeblazen zou moeten worden door een gebrek aan mensen. Volgens de gemeente Helmond zijn voor volgend jaar ongeveer evenveel subsidieaanvragen voor evenementen gedaan als voor dit jaar. Bij zulke aanvragen geven organisatoren aan hoeveel vrijwilligers er naar verwachting worden ingezet. Dit getal is eveneens vergelijkbaar met dit jaar. De gemeente ziet dan ook geen terugloop in het aantal vrijwilligers.

Jongeren

Maar er sluimert wel iets, weet Geert Blenckers, die in Helmond van alles en nog wat organiseert. "Bij de Bluesroute kwam er weinig respons op onze oproep en nu bij de ijsbaan kregen we het rooster met moeite rond. Het is lastig om mensen te vinden, zowel voor de voorbereiding als voor tijdens evenementen. Er is vooral weinig aanwas van jongeren. Dit wordt op een gegeven moment echt een probleem."

Het Drakenbootfestival en hiphopfestijn Urban Matterz hebben over vrijwilligers juist niet te klagen. Zij profiteren vooral van de eigen organisatie (Rotary) respectievelijk een grote pool van jongeren die affiniteit hebben met het onderwerp. "Voor ons is vooral spannend hoeveel subsidie we komend jaar krijgen", zegt voorzitter van het Drakenbootfestival Dennis van Thiel.

Meer budget

De Helmondse politiek heeft besloten het budget voor evenementen vanaf 2019 te verdrievoudigen, tot 450.000 euro. Via een verdeelsleutel wordt dat geld toegekend, waarbij bijvoorbeeld de uitstraling van een evenement een grote rol speelt. Wel is er voortaan ook meer budget voor (kleinschalige) wijkevenementen. Hoe de verdeling van de gelden voor 2019 precies uitpakt, wordt eind januari beslist.

De NightRun had vooral te maken met een tekort aan verkeersregelaars. De gemeente kon de organisatie niet helpen. Op dit vlak ziet zij voor zichzelf geen rol weggelegd. 'De ervaring leert dat evenementen door de jaren heen komen en gaan. Hetzelfde geldt voor de vrijwilligers die actief zijn bij de evenementen; ook die haken aan en af', aldus de gemeente.

De NightRun werd dit jaar gecombineerd met een muziekavond van Helmond Live, dat uit de koker van Blenckers kwam. Hij vindt het jammer dat het hardloopevenement in ieder geval in 2019 niet doorgaat. "Wij waren dit jaar heel blij met de NightRun."

In samenwerking met indebuurt Helmond