Volledig scherm
De oude Mariaschool aan de Kromme Steenweg. Het achterste, nieuwere gedeelte is inmiddels gesloopt. Links de kerk met daarin theater Speelhuis. © Ton van de Meulenhof

Later uitsluitsel over gevel Mariaschool Helmond

HELMOND - Het duurt iets langer voordat bekend is wat er gaat gebeuren met het nog overeind staande oude deel van de Mariaschool in Helmond. Komend najaar verwacht het gemeentebestuur te weten of de monumentale façade een nieuwe invulling krijgt, of toch plat gaat.

Eigenlijk wilde Helmond nog voor de zomervakantie duidelijkheid verschaffen. De vertraging is ontstaan doordat het ontwerp van de directe omgeving van het naastgelegen theater Speelhuis aangepast moest worden.

Dat was nodig vanwege een geldtekort. De verbouwing van het theater viel acht ton duurder uit. Nu krijgt het plein voor het Speelhuis een goedkopere steen (dezelfde rode als in de Steenweg), het zitmeubel is geschrapt en het groen komt in verrijdbare plantenbakken.

Vrachtwagens
Met deze vlakke inrichting blijven uitvoeringen in de open lucht mogelijk. Daarnaast houden vrachtwagens voldoende ruimte om te laden en lossen aan de achterkant van het theater. De manoeuvreerruimte is kleiner geworden nu de kop van de oude Mariaschool (voorlopig) overeind is gebleven.

Over het monumentale gedeelte van de Mariaschool aan de Kromme Steenweg ontstond in 2016 ophef. Wethouder Stienen wilde die platgooien, in navolging van het nieuwere deel van de school. 

Slopen
Het volledig uit de weg ruimen van de Mariaschool zou het naastgelegen Speelhuis beter tot zijn recht laten komen. Dat was de opvatting van de architect die de renovatie van het theater ontwierp en theaterdirecteur Jochem Otten. Stienen was het met hen eens.

Vrijwel de gehele Helmondse politiek viel echter over dit besluit. Helmond heeft in het verleden al genoeg historische bouwwerken verloren zien gaan, zo was de teneur. Alleen het CDA - de partij van wethouder Stienen - is voor de sloop. 

Invulling pand
Dus gaf de gemeenteraad de wethouder de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe gebruiker. Dat zal nog niet zo eenvoudig zijn. Eerdere ideeën voor de invulling van het pand liepen stuk op gebrek aan geld. Stienen stelt verder als eis dat een huurder wel iets in de culturele hoek moet doen.

In samenwerking met indebuurt Helmond

Poll

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

Natuurlijk heet Helmond tijdens carnaval ...

  • Keiebijtersstad (36%)
  • Kattegat (30%)
  • Keiestad (35%)
152 stemmen