Volledig scherm
Simone helpt een groep ouderen in woonzorgcentrum Alphonsus tijdens het plaatjeskienen. © FotoMeulenhof

Leerplek bij Alphonsus in Mierlo-Hout doet Simone goed

HELMOND - Ze zijn aan het plaatjeskienen in woonzorgcentrum Alphonsus in Mierlo-Hout. De groep ouderen heeft hulp van Simone. De 26-jarige Helmondse wordt deze woensdagmiddag in het zonnetje gezet. Ze is de honderdste deelnemer van het Stadsleerbedrijf. Dat biedt kansen aan mensen die (nog) geen volledige baan aankunnen, in het kader van de Participatiewet.

Simone heeft een Wajong-uitkering. Ze is verlegen en vindt alle aandacht moeilijk. Haar achternaam in de krant? Vertellen over het verleden? Sorry, liever niet. Praten over haar leerplek kan wel. Simone is er blij mee. "Ik wilde graag iets in de zorg doen. Ik ben hier woensdag- en donderdagmiddag, help bij de maaltijden en ga met de bewoners de krant lezen of een spelletje doen."

In het Stadsleerbedrijf werkt de gemeente Helmond samen met onder meer uitkeringsinstantie UWV, werkbedrijf Senzer, Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) en zorginstellingen als ORO en Savant. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hun positie verbeteren door op vrijwillige basis werkervaring en contacten op te doen.

Voorbereiding
Het Stadsleerbedrijf, budget ruim 2 miljoen euro, kende een lastige start. ‘Duur project, vage plannen’, zo vond de Helmondse politiek. Maar sinds afgelopen zomer zijn dus honderd leerplekken ingevuld en is pas één iemand vroegtijdig afgehaakt. "Dat geeft aan dat de voorbereiding goed is geweest", aldus wethouder Nathalie van der Zanden (SP).

De ambitie is om eind 2018 op 450 deelnemers te zitten, geeft Van der Zanden aan. Al zou het natuurlijk mooi zijn als er ook mensen doorstromen naar een betaalde baan. Simone hoopt daarop en het UWV zou het verwelkomen, daar maakt projectleider Wajong Monique van Wieringen geen geheim van. "Maar de ontwikkeling van Simone staat voorop."

De leerplek van de Helmondse bij Alphonsus is in principe voor een halfjaar. Na drie maanden is er een evaluatie. Simone is nu anderhalve maand actief bij de instelling van Savant. Ze wordt begeleid en dat is ook nodig, erkent vrijwilligerscoördinator Anja van Bergen. "Maar het is fijn dat Simone er is en ze is echt aan het loskomen."

In samenwerking met indebuurt Helmond