Volledig scherm
Waar voorheen basisschool De Paardenbloem stond, staan over ruim een jaar elf appartementen en twintig seniorenwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf. © Wim van den Broek

‘Lego-woningen’ in nieuwbouwplan in Helmond-Noord

HELMOND - Je hoeft bakstenen niet per se met specie bijeen te houden, er zijn er ook die je aan elkaar klikt. Deze Clickbricks worden toegepast in het nieuwbouwplan Judith Leysterplein in Helmond-Noord.

„Lego voor volwassenen”, grapt een van de aanwezigen vrijdagmiddag bij de officiële start van de bouw. Waar voorheen basisschool De Paardenbloem stond, staan over ruim een jaar elf appartementen en twintig seniorenwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf. Allemaal betaalbaar (huurprijs ongeveer 600 euro per maand) en duurzaam.

Aan dat laatste dragen de buitenmuren van Clickbricks bij. „Als je normale bakstenen opnieuw wil gebruiken, moet je eerst de oude specie eraf halen. Dat is lastig en duur”, zegt projectleider Stijn van Giezen van Woonbedrijf. „Deze Clickbricks zijn honderd procent herbruikbaar.”

Geen tocht

De 31 woningen krijgen allemaal zonnepanelen en allemaal een eigen elektrische warmtepomp, die ook zorgt voor comfortabele ventilatie. „Geen tocht”, belooft Van Giezen. Verwarming via een warmtepomp is wel wennen, zeker voor mensen die altijd een gasverwarming hebben gehad, weet hij. „We gaan heel goed uitleggen hoe het systeem werkt.”

De appartementen hebben onder meer twee slaapkamers en een balkon. Ze zijn voor alle leeftijden en komen in een blok van drie woonlagen zónder lift. Dat laatste is om de servicekosten laag te houden. De seniorenwoningen liggen aan een hofje, zijn gelijkvloers (met vliering wel) en krijgen eveneens twee slaapkamers. Alle woningen worden in het najaar aangeboden via Wooniezie en Woonbedrijf zelf.

Volledig scherm
Impressie van het bouwplan Judith Leysterplein in Helmond-Noord. Vooraan het blok met elf appartementen, daarachter twee rijen van tien seniorenwoningen. © Pauwert Architectuur

In samenwerking met indebuurt Helmond