Volledig scherm
Bedreiging met pistool. © Getty Images/iStockphoto

Leven Helmondse verdachte is ‘een verschrikkelijke film’

DEN BOSCH - Het leven van Enzo den B. (21) is ‘een verschrikkelijke film.’ Donderdag kwam hij vrij na een lang voorarrest wegens bedreiging.

Al een keer of honderd was hij in de rechtbank. De eerste keer was hij negen jaar. Hij zat op een stoel ‘en kon hij nog niet eens met zijn voeten bij de grond.” Advocaat Bart Frencken schetste donderdag bij de rechtbank in Den Bosch in een paar zinnen het leven van zijn cliënt Enzo den B. uit Helmond, met een verleden van internaten en instellingen, deels terug te voeren op het alcoholprobleem van zijn moeder.

Alarmpistool

Den B. stond terecht wegens een bedreiging met een alarmpistool in Helmond op 9 december vorig jaar. Een medewerker van Acuut Zorg kwam Den B. die dag bij zijn pleegvader ophalen om met hem mee te gaan naar een begeleidwonenproject in Eindhoven. Den B. reageerde gestresst, zwaaide met het pistool en riep dreigende woorden. ,,Als de politie komt ga ik niet mee zonder dat er geschoten wordt.”

Voorarrest

De politie kwam, geschoten werd er niet en Den B. zit sindsdien vast. Omdat de 332 dagen die hij in voorarrest heeft gezeten, uitkomen boven de te verwachten vrijheidsstraf, liet de rechtbank hem vrij. Dat was geen moeilijke beslissing. 

Veel ingewikkelder was de vraag welke aanvullende straf Den B. moet krijgen, die nog een kleine acht maanden voorwaardelijk had openstaan en het Pieter Baan Centrum voor een probleem stelde. De deskundigen van de psychiatrische observatiekliniek, konden niet tot een duidelijk advies komen over de toekomst van Den B.  Een vriendelijke man, Den B., maar onder stress gaat hij dreigen. Vandaar zijn lange strafblad. 

Quote

De knappe koppen van de reclasse­ring kunnen of willen mijn cliënt niet helpen.

Bart Frencken, Advocaat

Het PBC acht de kans reëel dat het nog langer wordt als hij vrijkomt. Tbs zou een voor de hand liggende oplossing zijn uit oogpunt van bescherming van de samenleving. In tbs zou gewerkt kunnen worden aan de persoonlijkheidsstoornis waar Den B. mee kampt.  Probleem: Tbs zal bij Den B. niet productief zijn, denkt het PBC. 

Moeizaam

In het verleden bleek al dat hij moeizaam samenwerkt met instanties. Vandaar dat het PBC de mogelijkheid opperde om Den B. zelf te laten zoeken naar hulp die bij hem past. Hij heeft bij een ggz-instelling al goed contact met iemand die hij vertrouwt. Officier van justitie Walter Kupers ziet liever dat Den B. contact onderhoudt met de reclassering. Zijn advocaat zag dat niet zitten. ,,De knappe koppen van de reclassering kunnen of willen hem niet helpen. Laat hem het zelf proberen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond