Beeld uit de documentaire met moeder Peronne en dochter Jasmijn.
Volledig scherm
Beeld uit de documentaire met moeder Peronne en dochter Jasmijn.

Leven Jasmijn uit Helmond op de kop na hersenbloeding op 18-jarige leeftijd

HELMOND - Ze was 18 jaar, haar leven was net begonnen. Ze zat vol energie en ambitie. Ze deed een opleiding verpleegkunde, wilde doorstuderen, reizen maken, werken op een hospitaalschip in de Derde Wereld. Maar het liep anders. Jasmijn Tosseram uit Helmond kreeg tijdens een vakantie in Canada een hersenbloeding. Die zette haar leven, en dat van haar familie, letterlijk op de kop. Jasmijn liep onherstelbaar hersenletsel op.

Het leven van moeder Peronne (49) en dochter Jasmijn (nu 22) staat centraal in de documentaire 'De lengte van liefde' van de jonge regisseuse Anna Peeters (1991). Zij won daarmee vorig jaar de Filmprijs voor de Stad Utrecht als beste debuut.

Appartementje
Jasmijn vertelt aan de keukentafel van haar ouderlijk huis haar verhaal. Met uitzicht op de 'schuur', zoals ze die noemt, in de tuin. De berging die werd uitgebreid en omgebouwd tot een appartementje. Daarin woont zij nu semi-zelfstandig. Want zelf een huishouden runnen is nu geen optie.

Symptomen
Jasmijn: "Ik werd ziek een paar dagen nadat ik in Canada aankwam. Ik dacht eerst aan een griepje of jetlag. Ik was misselijk, moest overgeven en aan de linkerkant van mijn lichaam viel steeds meer uit. Ik herkende de symptomen die horen bij een hersenbloeding, want ik leerde voor verpleegkundige. Maar ik dacht: dat kan toch niet als je pas achttien bent?"

Lees het hele verhaal in het ED, of via de digitale krant.

In samenwerking met indebuurt Helmond