Jolanda Tielens-Aarts.
Volledig scherm
Jolanda Tielens-Aarts. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Lichtkunst van Peelse bodem

HELMOND/DEURNE - Geeske van de Molengraft en Jolanda Tielens-Aarts wonen en werken beiden in deze regio. Ook maken ze alle twee lichtkunstwerken en die zijn binnenkort te zien op exposities in Deurne en Zutphen.

Ze plukt aan een uit elkaar getrokken stuk rood gekleurde wol en legt het recht. Ze schuift met wat strengen oranje, blauw en geel. Nog even en dit is geen chaos meer, maar een zonsopkomst in De Peel. ,,Het wordt net alsof De Peel in brand staat, zoals in het lied van Rowwen Hèze”, zegt Jolanda Tielens-Aarts (52). ,,Maar of het op tijd af gaat zijn, is de vraag.” Ze heeft nog drie dagen tot vrijdag, tot de opening van haar eerste solo-expositie met lichtkunst. In het gemeentehuis van Deurne zullen zeven werken van haar komen te hangen. Alle ontwerpen hebben hetzelfde thema: de Peelbranden.

Trots

Het afgelopen jaar was voor Jolanda Tielens-Aarts het jaar van de Peel. De Deurnese lichtontwerpster wandelde er veel ter voorbereiding op een wandelvakantie en tijdens haar tochten belandde ze meer dan eens op stukken die door brand waren aangetast. ,,De Peel is een gebied waar ik trots op ben. Ik kom er graag om te wandelen en te schilderen. Regelmatig haalt de Peel het nieuws. Het gaat dan vaak over hoogveen en natuurbeheersing, maar het afgelopen jaar waren ook de Peelbranden een hot item. Een supermooi onderwerp in combinatie met licht. Vandaar dat ik geïnspireerd raakte om deze werken te maken.”

Jolanda studeerde af als industrieel ontwerper aan de universiteit van Delft. Ze stelt lichtontwerpen samen voor instellingen en bedrijven. Sinds 2017 werkt ze ook aan kunstwerken die ze ‘lichtvilts’ noemt. Het zijn werken van wol op zijde, die zowel kunstwerk als lichtbron zijn. ,,Ik heb verschillende fases van de branden als inspiratiebron genomen: als de vlammen op z’n hoogst zijn, als het vuur dooft en er hangt een rookgordijn van dikke mist, of als de brandweer er is om te blussen.”

Expositie

Om de opening van de expositie een extra laag te geven, komt de Deurnese commandant Joost van den Broek over zijn ervaringen met de Peelbranden vertellen. Daarnaast heeft Jolanda heel veel verschillende soorten mensen uit de Peel uitgenodigd. ,,Ik hoop dat ze met elkaar in gesprek raken. Ik vind het altijd heel mooi als kunst mensen kan verbinden.”

Expo Peel Brand, te zien van 11-1 tot en met 15-2 in het gemeentehuis van Deurne. De openingstijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur.

Lichtkunstenares Geeske van de Molengraft in Helmond bij haar werk Buitenaards.
Volledig scherm
Lichtkunstenares Geeske van de Molengraft in Helmond bij haar werk Buitenaards. © FotoMeulenhof

Ledlicht

Midden in de nacht ontstaan bij Geeske van de Molengraft de beste ideeën voor haar wandobjecten met ledlicht. Die toont ze nu voor het eerst aan publiek. Ze heeft net haar eerste werk verkocht, Bloedmaan. Het bestaat uit een donkere nachtlucht geschilderd op doek en een roestkleurige, stalen schijf die ervoor hangt. Erachter zitten ledlampjes verstopt. Stekker in het stopcontact en de maan verspreidt een sfeervolle gloed vanaf het doek. Nu nog in haar garage annex atelier, straks door de kamer van de koopster.

Het is een typerend werk van Geeske van de Molengraft (41). De Helmondse maakt wandobjecten met ledlicht. “Het is geen standaard manier om een ruimte te verlichten. Ik houd van eenvoud. Ik zoek een simpele manier om een emotie over te brengen.”

Het duurde even voordat Van de Molengraft die vorm vond. Ze maakt meubels, naait kleren, fotografeert, schildert en ontwierp haar eigen tuin en keuken. “Vaak kreeg ik de opmerking: wat zonde dat je daar niets mee doet.” Vier dagen per week werken als verzekeraar en de relatie met haar vriend slokken tijd op. “Ik heb aan de lopende band ideeën, maar te weinig tijd. Dat is zó frustrerend.”

Tekst gaat verder onder foto.

Bloedmaan, een werk van kunstenares Geeske van de Molengraft uit Helmond.
Volledig scherm
Bloedmaan, een werk van kunstenares Geeske van de Molengraft uit Helmond. © Geeske van de Molengraft

Niet dat Van de Molengraft haar talent geen aandacht gaf. Ze volgde een jaar Design Academy, voltooide het Sint Lucas in Boxtel, maar kon niet kiezen. “Hout, metaal, tekenen, schilderen, ik vind zoveel leuk.” In 2017 beleefde ze een ‘eurekamoment’. Bij een schroothandel in Beek en Donk vond ze twee verroeste staalplaten. “Ik wilde er portretten op schilderen, maar het roest was al mooi van zichzelf. Midden in de nacht wist ik ineens: ik moet er een plexiglazen strip met ledverlichting in verwerken.”

Ze heeft zeven objecten voltooid. Vanaf 17 januari worden die tentoongesteld in Zutphen. “Ik wil dat mensen mijn werk in het echt zien, dat spreekt meer dan foto’s.” Ze hoopt werk te verkopen. “Mijn droom is om fulltime kunstenaar te zijn. Ik werk nu nog twee dagen, zo probeer ik of het lukt.”

Ze maakt ook werk op verzoek. Haar werk is niet goedkoop. “Ik ben perfectionistisch, stop veel uren in mijn werk. Lang dacht ik: dat is niet terug te verdienen. Totdat ik op kunstbeurzen ontdekte: er is een publiek in het midden- en hogere segment dat wil betalen voor exclusiviteit. Maar dan moet ik mezelf wel kunnen laten zien.”

In samenwerking met indebuurt Helmond