Volledig scherm

Liverdonk: bouw eerste huizen in 'witte dorp' van Brandevoort van start

HELMOND - Liverdonk krijgt komend jaar haar eerste bewoners. Afgelopen week werd in Helmond het startsein gegeven voor de bouw van de eerste 50 huizen. De bouwstijl van de woningen in het Brandevoortse wijkdeel is geïnspireerd op het idyllische, Limburgse dorpje Thorn.

Huur- en koopwoningen
Het gaat om 35 vrije sector huurwoningen en 15 koopwoningen die onder de naam Wij bouwen Brandevoort worden gerealiseerd door Hurks (Eindhoven) en Adriaans (Helmond). Waar de combinatie van bouwers in Liverdonk verantwoordelijk is voor de eerste woningen, bouwt zij in een ander wijkdeel, de Schrijvershoeve, juist zo'n beetje de laatste huizen. Daar worden in 2017 24 koopwoningen neergezet.

Tel ze bij elkaar op en je komt op een totaal van 74 woningen. Het zijn aantallen die voor Hurks/Adriaans in Brandevoort ook al even geleden waren. "In 2015 en 2016 bouwden we hier ieder jaar een stuk of 20 huizen", zegt projectontwikkelaar Maico Verhagen ter vergelijking.

Einde huizencrisis
Als verklaring wijst hij, net als veel andere mensen uit de bouwwereld de laatste tijd, op het einde van de huizencrisis. "Sinds de lente is de markt echt aangetrokken. Na jaren waarin er vooral starterswoningen zijn gebouwd, is er nu weer plek voor doorstroomwoningen. Woningen die net wat meer kosten. Dan merk je dat de echte crisisjaren verleden tijd zijn."