Volledig scherm

Lokale omroepen Peelregio richten stichting op

HELMOND – Na een jaar praten wordt binnenkort de Stichting Mediacentrum Peel-Zuid opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van vijf lokale omroepen in de regio Helmond.

Het gaat om Omroep Helmond, Radio Kontakt (Laarbeek), Siris (Asten/Someren), DMG (Deurne) en Omroep Centraal (Gemert-Bakel). Ze slaan de handen ineen om het hoofd boven water te kunnen houden. Ze willen informatie, apparatuur en professionele krachten gaan delen om de kwaliteit van de programma's op te krikken. De landelijke koepel OLON en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) willen dit soort samenwerking stimuleren en het aantal omroepen op termijn verminderen.

De vijf Peel-omroepen wachten nu met smart of de subsidieaanvraag bij het innovatiefonds voor de pers wordt gehonoreerd. Dit is maximaal 150.000 euro. Met dat geld moet de samenwerking in deze regio worden uitgewerkt.

Maar met geld ben je er nog niet, erkennen bestuurders van de omroepen. Sommige vrijwilligers zien samenwerken ook als bedreigend. "Vroeger zagen we de buren natuurlijk als concurrenten. Het duurt even voordat dat weg is", zegt Harrie Reinders (Siris).

In samenwerking met indebuurt Helmond