Volledig scherm
De plek waar Stiphout-Zuid moeten verrijzen. © Gemeente Helmond

Lootjes trekken voor populaire bouwgrond in Stiphout

HELMOND - In de schaduw van ontplofte woningmarkt in Eindhoven worden er ook in Helmond steeds meer huizen verkocht. Sterker nog: voor een nieuwbouwproject in Stiphout moet zowaar worden geloot.

Zulke doldwaze situaties als in Eindhoven – waar woningzoekenden bij bezichtigingen soms in de file op de trap staan – doen zich nog niet voor. Maar ook in Helmond is de crisis in de woningmarkt definitief voorbij. Voor het eerst in jaren moet de gemeente bij een nieuwbouwproject – Stiphout-Zuid - de kavels verloten.

Notaris

De laatste keer dat dat gebeurde was in de beginjaren van Brandevoort, vertelt wethouder Paul Smeulders. „Zoveel mensen wilden daar destijds een stuk grond hebben. Dan zat er in een zaaltje een notaris lootjes te trekken om te bepalen wie er een kavel kreeg. Zoiets gaan we nu ook doen. We merken dat er heel veel mensen interesse hebben in het project.”

Dat heeft behalve met de aantrekkende woningmarkt ook te maken met de locatie: Stiphout. In de wijk zijn de nieuwbouwprojecten schaars en de vraag groot. Begin dit jaar meldden zich voor zeven starterswoningen aan de Hortsedijk bijvoorbeeld meer dan veertig kandidaten. Zulke CPO-woningen, waarbij starters gezamenlijk een aannemer in de arm nemen om de bouwkosten te drukken, komen er ook in het project Stiphout-Zuid.

3,4 miljoen

Naast twaalf CPO-woningen worden er ook zeventien bungalowwoningen gebouwd. Bij deze twee onderdelen van het project wordt trouwens niet geloot. Dat gebeurt alleen bij de vrije kavels. Dat zijn er in het project Stiphout-Zuid om precies te zijn 27. De verkoop van dit soort kavels loopt in heel Helmond overigens goed. In 2017 bracht de verkoop van kavels tot nog toe al evenveel in het laatje als in heel 2016 (3,4 miljoen euro) en meer dan in heel 2015 (3,2 miljoen).

Het zijn cijfers die voor de gemeente noodzakelijk zijn om nog grotere verliezen bij de verkoop van grond te voorkomen. Smeulders: Brandevoort zou eigenlijk in 2018 al klaar zijn. Door de crisis wordt dat 2030. Elk jaar vertraging kost de gemeente ontzettend veel geld. Dat de verkoop van kavels vooral ook in Brandevoort zo goed loopt, is voor ons dus heel goed nieuws.”

Gasloos

Er komt straks in Stiphout-Zuid geen enkele gasleiding te liggen. Voor het eerst wordt er in Helmond op zo’n grote schaal ‘gasloos’ gebouwd. Het past in de doelstelling van de gemeente Helmond om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Oftewel: geen uitstoot van CO2. Smeulders: “Dan ben je natuurlijk gek als je nu nog gasleidingen gaat aanleggen die er over twintig jaar weer uit moeten.” 

Woensdagavond is er in 't Aambeeld aan de Dorpsstraat in Stiphout een inloopavond over Stiphout-Zuid. Die begint om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond