Volledig scherm
Kasteel van Sinterklaas 350.000ste bezoeker (archieffoto). © ED

Loten voor kasteel Sint bevalt goed

HELMOND - Alle kaartjes voor het Kasteel van Sinterklaas in Helmond zijn inmiddels uitgegeven via een nieuwe verkoopmethode via loting, die de organisatie goed is bevallen. Dat zou ook gelden voor de sinterklaasliefhebbers die het systeem als eerlijker ervaren.

,,Zodra alles afgerond is, gaan we het met het bestuur evalueren. Dan kan ik definitief een antwoord geven. Maar ons gevoel vertelt ons dat het op een goede manier gelopen is en dat die mogelijkheid er zeker is", zegt Niki de Greef-Coolen van de organisatie.

Vorig jaar gingen de kaarten op 1 november tegelijk in de verkoop. Dat leidde tot een ‘stormloop’ waardoor de website plat kwam te liggen. ,,De druk was toen gewoon veel te hoog. Wij wilden deze verlagen. Daarom hebben we kaartjes in twee rondes verloot”, vertelt De Greef. 

Bij de eerste ronde konden mensen van maandag 28 oktober tot en met woensdag 30 oktober maximaal zes kaarten per persoon reserveren. Op 31 oktober kregen ze via een e-mail te horen of ze kaartjes hadden gewonnen en die konden ze tot 3 november betalen. De kaarten die overbleven of niet betaald waren werden opnieuw verloot. Die tweede ronde eindigde afgelopen weekend.  ,,Mensen hebben dus twee keer een kans gehad om kaartjes te winnen”, zegt De Greef.

Ze geeft aan dat de kaartverkoop dit jaar minder stressvol en rustiger verliep. Niettemin zijn er net als voorgaande jaren ook dit jaar weer een flink aantal mensen teleurgesteld, ongeveer tweederde van de gegadigden. De in totaal 14.500 tickets zijn naar 3034 gelukkigen gegaan, 8503 mensen grepen achter het net. De Greef: ,,We moeten altijd wel mensen teleurstellen. Dat is nooit fijn. Echter weten we al jaren dat de vraag groter is dan het aanbod.”

In samenwerking met indebuurt Helmond