Man die zichzelf neerstak in Helmond was geen bekende van woonzorgcentrum

videoHELMOND - Het had werkelijk overal kunnen gebeuren. Dat een man zonder vaste woon- of verblijfplaats zich van het leven beroofde in woonzorgcentrum Savant de Ameide in Helmond was puur toeval. ,,Het is een willekeurige plek geweest. De man had geen binding met de Ameideflat en geen enkele link met Helmond”, zei burgemeester Elly Blanksma gistermiddag kort nadat ze in beslotenheid met alle betrokkenen had gesproken.

De burgemeester noemt het een ‘pijnlijke situatie’ voor bewoners en het personeel. Veertig mensen hebben het incident van dichtbij meegemaakt. ,,Het is best schokkend als je voelt welk gevoel hier nu in huis heerst”, zei ze. ,,Het is een gruweldaad geweest, dat doet wat met je. Er waren bewoners die niet mobiel waren, die hebben alles van dichtbij gezien. Ik heb heel veel tranen gezien, een traumatische gebeurtenis.”

Blanksma prijst de medewerkers van het woonzorgcentrum. Het oergevoel zegt volgens haar vaak dat je in zo’n dreigende situatie wilt vluchten, de verzorgers bleven echter continue bezig met het veiligstellen van de bewoners. ,,Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Voor velen kwam het later binnen.”

Daar ligt de belangrijkste taak voor directeur Dora van Vlerken van De Ameide: nazorg aan haar personeel en bewoners. In de nacht van maandag op dinsdag werd direct extra personeel in de avond- en nachtdienst ingezet zodat iedereen zijn verhaal kon doen tegen elkaar. Het dagprogramma werd volledig omgegooid. Praten, praten en nog eens praten was het devies. ,,Als je hier ’s nachts rondloopt na zo’n incident dan doet dat iets met je. Ik heb er zelf ook niet goed van geslapen. Ik was om 7.00 uur al hier omdat ik ook de nachtploeg wilde spreken”, zei Van Vlerken. ,,Iemand omschreef het heel treffend. Het is een horrofilm die je op tv zou afzetten.”

De Ameide krijgt daarbij onder meer steun van Slachtofferhulp, de LEVgroep, en gespecialiseerde coaches. Ook huisarts Linssen bood direct zijn hulp aan. ,,Hij heeft veel ervaring met trauma’s. Hij heeft al enkele medewerkers en bewoners apart genomen. Zijn advies aan iedereen: blijf erover praten”, aldus Van Vlerken. 

Praten over zelfmoordgedachte kan via 0900-0113 of via www.113.nl.

Man loopt met mes op de keel door woonzorgcentrum Helmond, steekt zichzelf en overlijdt: ouderen huilend naar buiten
Volledig scherm
Man loopt met mes op de keel door woonzorgcentrum Helmond, steekt zichzelf en overlijdt: ouderen huilend naar buiten

In samenwerking met indebuurt Helmond