Volledig scherm
© Thinkstock / Getty Images

Man uit Helmond moet 'zijn tengels thuis houden' en krijgt eis acht maanden cel

DEN BOSCH - Het kan niet zijn dat Helmonder Ralph P. drie maanden zomaar in een huis mocht wonen en niet wist dat de hele bovenetage volstond met hennep. Voor medeplichtigheid aan teelt plus een winkeldiefstal moet hij acht maanden cel krijgen, zo eiste het OM woensdagmorgen voor de rechtbank.


In juni vorig jaar deed Ralph aangifte van een mishandeling. Hij wist ook wel waarom hij in elkaar was geslagen: het ging om hennep. Het huis waar hij woonde stond er vol mee, zo had hij gemerkt. Dat moest hij uiteraard stilhouden. Als hij dat deed kreeg hij een deel van de opbrengst, zo niet, kon hij benzine en een vlammetje door zijn brievenbus verwachten.

Zowel de rechters als officier Janine Kramer hadden grote twijfels toen de man bleef vohouden dat hij verder niks met de kwekerij te maken had. De dakloze mocht gratis wonen in ruil voor wat klusjes en dat was onder andere ook hennep knippen en wiet wegbrengen. Daarnaast heeft hij ook een behoorlijk strafblad vol diefstallen -hij moest ook voorkomen omdat hij een steen door de ruit van een opticien gooide en dure zonnebrillen meenam.
Dat klopte, maar hij kon niet anders, zei hij, omdat hij aan alle kanten werd tegengewerkt door de overheid: boetes en aanslagen bleven binnenkomen, woningen gingen aan zijn neus voorbij, hij had geen uitkering en moest daarom wel doen wat hij deed.

Onzin, vond officier Janine Kramer: "U moet met uw tengels van andermans spullen afblijven en zelf uw zaken oplossen." Dat vond advocate C. Stallen wel erg kort door de bocht: haar cliënt was zijn vertrouwen in de maatschappij verloren.