Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Man uit Helmond zwaait met mes, zelfverdediging of niet?

DEN BOSCH - Zelfverdediging of niet? Een Helmonder die met een mes zwaaide en twee broers raakte, moet van de officier van justitie drie maanden de cel in.

Het begon bij een pinautomaat in Helmond. Een broertje van Helmonder Leo K. (26) kreeg daar een duw van een voorbijganger. En na wat gedoe nóg een. K. zag het gebeuren en kwam er tussen. 

Broederparen

De voorbijganger had ook een broer in de buurt. Zo stonden plots twee broederparen tegenover elkaar, in oktober vorig jaar. 

Het gevecht kostte K. een tand. Dat was voor hem reden om na het luwen van de strijd, toch nog eens verhaal te halen. Waarna het geharrewar opnieuw begon. K. pakte het werkmes dat hij bij zich had uit zijn broekzak en zwaaide ermee, achteruit lopend, om zijn twee belagers op afstand te houden. Zo vertelde hij het maandag de rechtbank in Den Bosch.

Kanttekeningen

Officier van justitie Geerte Burgers had wel wat kanttekeningen bij deze lezing, want de twee tegenstanders van K. waren beiden met het mes geraakt. De een liep sneeën op in een hand, de ander in zijn hals. Geen zware verwondingen, maar toch. Vooral die halswond had veel erger kunnen uitpakken, hield de officier K. voor. En K. was hoe dan ook de tweede keer opnieuw begonnen met vechten, dat had zijn eigen broer verklaard. Negen maanden cel eiste de officier, waarvan zes voorwaardelijk, voor zware mishandeling. ,,Drie maanden zitten is wel het minste", vond ze.

Quote

Mijn cliënt is geen vechters­baas­je, maar juist de rust zelve.

Anne Winters, Advocate

Advocate Anne Winters stelde daar tegenover dat de twee belagende broers een kop groter waren dan K. en dat een van hen dreigde nóg een tand uit diens mond te slaan. K. had het mes niet gebruikt om aan te vallen, maar juist om zich te verdedigen. Noodweer dus. 

Geen celstraf maar vrijspraak, bepleitte de advocate. En anders een werkstraf. ,,Mijn cliënt is geen vechtersbaasje maar juist de rust zelve. Hij komt op voor zijn broers omdat ze bij gebrek aan betrokken ouders, veel samen hebben meegemaakt. Hij heeft zijn leven nu goed op orde. Celstraf is niet passend en zou averechts werken.”

In samenwerking met indebuurt Helmond