Volledig scherm
Schaatsende kinderen op ijsbaan van het Winterfestijn in Helmond die twee jaar terug op het Havenpark lag. © Ton van de Meulenhof

Marktkooplui gaan niet zomaar plaatsmaken voor ijsbaan in Helmond

HELMOND - Dat er een schaatsbaan op de Markt in Helmond komt, is nog lang geen uitgemaakte zaak. Tenminste als het aan de koopmannen van de weekmarkt ligt. 'Niemand gaat zijn kraam vrijwillig verhuizen.'

Aardappelhandelaar Ben Heldens kreeg donderdagochtend al de nodige telefoontjes van collega's. Of hij het al had gelezen? De marktkoopmannen in Helmond waren totaal overvallen door het verhaal in het ED over de komst van het winterevenement. En dan vooral over de locatie: midden op de Markt in Helmond. Uitgerekend de marktkooplui, die drie zaterdagen rond de jaarwisseling zullen moeten plaatsmaken met hun kramen, wisten van niks.

Benadeeld

"Als ik het zo in de krant lees, lijkt alles al voor 90 procent rond", zegt Heldens, die ook in de Markt Adviescommissie zit. "Alleen de marktkoopmannen zijn nog een kleine horde die moet worden genomen. Het voelt alsof alles achter onze rug is besloten. Terwijl wij juist de partij zijn die als enige worden benadeeld als de ijsbaan er komt."

Heldens schat dat er ongeveer vijftien kramen een andere plek moeten krijgen. Naar welke plek die ook worden verhuisd, de verkopers voelen het in hun portemonnee. Heldens: "Mensen zijn kuddedieren. Ze zijn gewend dat een kaasboer of groenteboer op een bepaalde plek is te vinden. Als die er dan niet staat, gaat lang niet iedereen de kraam alsnog zoeken. Minder klanten betekent minder inkomsten. Dat scheelt soms wel honderden euro's."

Gecompenseerd

Heldens wil nog wel praten met de organisatie en de gemeente. Het liefst ziet hij dat de marktondernemers die moeten verhuizen, worden gecompenseerd. Hij betwijfelt of dat gaat gebeuren. Wat dan? "Ik moet het natuurlijk nog overleggen met de achterban. Maar ik kan je nu al zeggen: geen enkele marktkoopman gaat zijn kraam vrijwillig verhuizen. Geen één. In dat geval zal de gemeente ze moeten dwingen."

Winterevenement-organisator Peter van Asten zit ondertussen in zijn maag met de situatie. Hij zegt voor de zomer nog een gesprek te hebben gehad met de marktmeester: "Dan vind ik het heel spijtig als ik hoor dat de marktkooplui van niks weten. Ik begrijp ook heel goed dat ze dat vervelend vinden. De consequentie is wel dat ze hun hakken massaal in het zand hebben gezet. Daardoor wordt het met een schaatsbaan wel een moeilijk verhaal."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond