Volledig scherm
PREMIUM
Martien van den Heuvel uit Lierop werkte jarenlang als tester bij Volvo in Helmond. Op deze foto uit 1986 is Van den Heuvel (rechts) met collega's in het noorden van Zweden om te kijken hoe de 480 zich gedraagt in de kou.

Martien van den Heuvel uit Lierop was Volvotester: het was opletten voor overstekende rendieren

LIEROP - Hoe goed de realiteit tegenwoordig ook nagebootst kan worden in ruimtes met simulators en voertuigen vol sensoren, kijken wat een auto op de weg doet blijft toch het allerbeste. Martien van den Heuvel (65) deed dat jarenlang voor Volvo in Helmond. Een foto van hem aan het werk bij de poolcirkel is onderdeel van de nieuwe openluchtexpositie rond honderd jaar auto-industrie in Helmond die vrijdag 4 oktober onthuld wordt.

,,Of de auto echt goed start in de vrieskou weet je pas als je de weg op gaat. Dat moet je in het echt verifiëren”, benadrukt Martien van den Heuvel (65). Of de accu leegloopt als het dagenlang -35 graden is, of de sneeuw zich niet ophoopt onder motorkap; van hetzelfde laken een pak. De Lieroppenaar werkte ruim dertig jaar bij Volvo en de latere eigenaren van het autobedrijf. Het merendeel van zijn loopbaan was hij tester bij de afdeling motoren.

In samenwerking met indebuurt Helmond