Medische en sociale problemen stapelen zich op in binnenstad Helmond
HELMOND - Ze vertellen een uur over de problemen die zij als huisartsen van de Helmondse binnenstad zoal aanhoren in gesprek met hun patiënten. Armoede, ongeletterdheid, drugs, slechte huisvesting of helemaal geen huis. Maar Amely Overmars en Rob Linssen van 't Heelhuis en Wim Heres van huisartsenpraktijk Leonardus willen niet afsluiten in mineur.
,,Vechten tegen de bierkaai? Als je zo achter je bureau zit, kun je beter stoppen", zegt Overmars. ,,Elke dag is een uitdaging. Dit mag geen klaagzang worden", vult Rob Linssen aan. Maar toch, zegt Wim Heres, soms voelt het alsof hij ontwikkelingswerk doet in eigen land. Iets waar hij als arts in Afrika wel mee bekend is. ,,Het vergt drie generaties, dus vijftig jaar, om daar echt iets aan te veranderen."
De huisartsen verbloemen niet dat ze met een bijzondere doelgroep te maken hebben. ,,Veel mensen begrijpen niet wat je zegt. Zestien procent is analfabeet. Daar schrik ik van", zegt Overmars, sinds vijf jaar aangesloten bij 't Heelhuis, gevestigd op de begane grond van de Ameideflat. ,,Je moet bij uitleg met plaatjes werken. Daar sta je niet altijd bij stil." Linssen: ,,De helft van mijn patiënten heeft geen internet-aansluiting. Dus als ik verwijs naar een website, dan heeft dat geen zin."
Kennis ontbreekt
In hun poging iets aan sociale en medische problemen in de Helmondse binnenstad te doen, geven de huisartsen patiënten met diabetes 2 of longziekte COPD adviezen over hun leefstijl. Bijvoorbeeld stoppen met roken. Maar dat valt vaak niet goed. ,,Dan zegt zo iemand: roken is mijn enige pleziertje. Wil je dat afpakken?", illustreert Rob Linssen. Vaak ontbreekt kennis en begrip. ,,Onze doelgroep is van een lagere sociale klasse. De informatie die zij over hun ziekte hebben is nihil, er is geen basisidee waar het over gaat."
Linssen ziet dagelijks waar dat toe leidt: patiënten die keer op keer met dezelfde klachten op het spreekuur komen. Of die voortdurend vastlopen. ,,Ik heb een verslaafde patiënt die iedereen een grote mond geeft. Dus hij wordt overal buiten gegooid. Hij heeft een probleem, maar ziet dat zelf niet."
Suiker en vet
Vlak bij 't Heelhuis zit een supermarkt. Amely Overmars ziet met eigen ogen waar de klanten mee naar buiten lopen: producten met veel suiker en vet. Ze verwijt dat de kopers niet. ,,Dit zijn mensen met een hele kleine portemonnee. Gezond eten is duurder, ongezond eten goedkoper."
Zij verwijst naar een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat uitwijst dat in de afgelopen tien jaar gezonde producten gemiddeld 22 procent duurder zijn geworden en ongezonde producten maar 13 procent. Snoep, suiker en ijs zijn nu zelfs goedkoper dan tien jaar geleden.
Armoede
Armoede ligt vaak aan de basis van problemen, zegt Overmars. Als ze bijvoorbeeld een patiënt aanraadt om uit eigen zak maagzuurremmers te kopen, stuit ze daar op. ,,Dat kost dertien euro per week. Voor veel mensen is dat niet zo'n groot bedrag. Maar wel als het een derde van je weekbudget is."
Wim Heres wijst op de vele initiatieven om de bevolking gezonder te maken, zoals de Diabetes Challenge. Daarbij worden patiënten met Diabetes 2 aangemoedigd om gezamenlijk te wandelen en gezonder te eten. Hij noemt de Healthy Sisters en JIBB (Jongeren In Beweging Brengen), als onderdeel van Jong Helmond Lekker Gezond. ,,We moeten die verbindingen leggen", vindt Heres.
Saamhorigheid
Saamhorigheid is een lichtpunt. ,,Waar krijg ik op huisbezoek koffie aangeboden? In de kleinste huisjes", zegt Overmars. De artsen doen aan stervensbegeleiding thuis. Dan valt hen vooral op hoe hecht allochtone gezinnen zijn. Linssen: ,,Daar zit de hele familie om de stervende heen. Terwijl een paar deuren verderop een autochtoon zijn laatste dagen alleen in bed doorbrengt met de afstandsbediening van de tv."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Scheidend GGzE-bestuurder weet uit eigen ervaring: ‘Als je mentaal ziek bent, kun je rekenen op verlegenheid’
EINDHOVEN - Investeren in mentale gezondheid moet net zo vanzelfsprekend worden als investeren in lichamelijke gezondheid, vindt scheidend bestuurder Joep Verbugt van GGzE. Maar hij vindt ook dat te veel mensen een beroep doen op geestelijke gezondheidszorg. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Minder water gebruiken? De Audi van Christian gaat gewoon nog dagelijks door de wasstraat
EINDHOVEN - Gebruik alsjeblieft wat minder water. Die oproep deed Brabant Water onlangs, omdat ons waterverbruik flink oploopt tijdens deze warme dagen. Maar doen we dat ook? -
PREMIUM
Geen pilsje tijdens Helmond Sport-FC Eindhoven: derby is één van vijf risicoduels op De Braak
HELMOND - De bierkraan gaat bij het eerste thuisduel van Helmond Sport met Jong AZ gewoon open. Maar als op 19 augustus buurman FC Eindhoven op bezoek komt, wordt er voor en tijdens het duel geen alcohol geschonken. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
met video
Vrachtwagen verliest oplegger met twintig ton staal in Helmond
HELMOND - Op de Rochadeweg in Helmond is zaterdagochtend een oplegger met twintig ton staal losgeschoten van een truck. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUMHUIS VAN OORSPRONG
Herinneringen aan mijn ouderlijk huis: glurende achterburen en wierook op zolder
HELMOND - Wat staan de flats van de Vondellaan in Helmond toch dicht tegen de achtertuin. Dat valt ED-verslaggever Hans van de Ven meteen weer op als hij een kijkje neemt in zijn ouderlijke huis aan de Rubensstraat. Zijn bezoek eindigt met een brok in de keel.
In samenwerking met indebuurt Helmond
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer