Volledig scherm
© DG

Meer braakschade dan buit bij inbraken bij sportverenigingen

HELMOND - Sportverenigingen zijn vanwege de afgelegen locatie een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers, maar de 'opbrengst' is vaak nihil. Ondertussen blijven de verenigingen zitten met alle schade.

De Helmondse voetbalclub HVV was afgelopen week de klos evenals stadsgenoot Mulo. Bij die laatste werd in twee jaar tijd zelfs vijf keer geprobeerd in te breken. Maar een belrondje door de regio leert dat vrijwel elke club wel een keer aan de beurt komt bij inbrekers. Maar tegelijkertijd wordt er zelden iets buit gemaakt en blijft de club zitten met een flinke schadepost.

Aantrekkelijk doelwit
Op het eerste gezicht lijken de verenigingen een aantrekkelijk doelwit. De sportparken liggen in de regel afgelegen. Criminelen kunnen ongezien en op hun gemak te werk gaan. "En ze kunnen van tevoren ongemerkt rondkijken of er iets valt te halen", zegt Antoon Sonnemans van SV Someren, die in zijn zes jaar als voorzitter één inbraak meemaakte. "Het valt natuurlijk niet op als er op zaterdag of zondag een vreemde in de kantine rondwandelt."

Weinig cash
Maar rijk zullen dieven niet worden van de inbraak. Volgens de clubs valt bij hen weinig te halen. Bij de Helmondse golfclub Overbrug werd in september een lege kassalade meegenomen. "Misschien dat ze hoopten op een volle kassa, maar we werken met pasjes waar tegoed op staat. We hebben hier nooit contant geld liggen", zegt beheerder Bram van Luytelaar. Verder liggen sportspullen meestal achter slot en grendel, zijn de frisdrank en snoepgoed nauwelijks iets waard en zitten flatscreens stevig verankerd aan de muur.

Wat resteert is schade van de inbraak en de vernielingen. Die loopt altijd in de honderden, soms zelfs duizenden euro's. Bruheze-voorzitter Huub van der Vrande: "Dat is een grote kostenpost. Veel clubs hebben het al moeilijk om alles financieel rond te krijgen. Die inbrekers moeten eens beseffen wat ze ons aandoen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond