Volledig scherm
© Thinkstock

Meer tijd voor ideeën oude bieb in Helmond

HELMOND - Een aantal partijen krijgt een extra maand om aan hun plannen voor de oude bibliotheek in Helmond te schaven. De inschrijfprocedure is door de gemeente Helmond,
eigenaar van het leegstaande pand aan de Markt, tot 31 januari verlengd.

Eigenlijk liep de procedure op Oudjaarsdag af, voor die tijd hadden zich al een aantal geïnteresseerden gemeld. Na de deadline gaat de gemeente alle ingediende plannen bekijken, in het voorjaar moet vervolgens bekend worden op wie de keuze is gevallen.

De voormalige bibliotheek staat al eventjes leeg. In 2010 kreeg de cultuurinstelling namelijk een nieuw onderkomen aan de Watermolenwal. Het oude pand aan de Markt staat sindsdien te koop. Zonder succes. In september startte daarom een zogeheten tender, een verkoopprocedure.

Mensen die een goed idee hebben voor de oude bieb, kunnen een plan indienen. Ze moeten wel financiële armslag hebben. Wie het pand wil kopen moet namelijk met minimaal een miljoen euro over de brug komen, als huurder ben je 5 jaar lang minimaal 80.000 euro per jaar kwijt.

Maar belangrijker dan de financiële aanbieding zijn de plannen zelf. Eerder liet de Helmondse gemeenteraad al weten dat zij het liefst ziet dat de nieuwe bestemming van de oude bieb creatief en vernieuwend is, met oog voor duurzaamheid. Een nieuwe invulling van het lege pand moet bijdragen aan een levendiger stadshart van Helmond.