Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Meer woningen in stadshart van Helmond

HELMOND - Helmond is serieus bezig om meer woningen in het winkelhart van de stad te realiseren. Pandeigenaren onderzoeken de mogelijkheden en de gemeente wil de regels voor bewoning in het centrum versoepelen. Dit alles moet bijdragen aan een levendiger centrum. Mede door de toenemende leegstand van winkels dreigt het stadshart stiller te worden.

Op dit moment wordt het pand aan de Veestraat 11 (voorheen cafetaria Jack's) verbouwd tot winkelruimte met appartement op de bovenverdieping. Een paar deuren verder onderzoekt eigenaar VastNed Retail of het de bovenverdiepingen van Ici Paris kan verbouwen tot woningen. Aan de Steenweg, net buiten het winkelhart, komen mogelijk zes woningen boven de voormalige audiozaak A. van Beeck. Hiernaar doet de eigenaar onderzoek, laat makelaar Xavier Broekx weten.

Rompslomp
Meer woningen in het centrum is een diepgekoesterde wens van het stadsbestuur en veel ondernemers, maar blijkt in de praktijk lastig. Bij veel winkelpanden zijn in het verleden de originele trapopgangen verdwenen en ontbreekt achter de panden vaak ruimte voor een toegang. Daarnaast hebben veel vastgoedbezitters geen trek in de rompslomp die komt kijken bij aparte verhuur aan particulieren. Deze bezwaren zorgden ervoor dat een initiatief in Eindhoven enkele jaren terug sneuvelde.

Vastgoedportefeuille
Schoenmakers' pand is 'achterom' bereikbaar vanaf de Kegelbaan, de 'straat achter de Hema'. Vanuit de tuin van het pand komt een opgang naar de toekomstige flat. Dit is ook te realiseren bij het pand van Ici Paris, laat Hans der Kinderen van VastNed weten. "We zijn net begonnen met het doorlichten van onze vastgoedportefeuille, op zoek naar panden waar bewoning mogelijk is. Veestraat 1 is een prachtig pand en er staan twee verdiepingen leeg. Een betere bezetting van panden is voor ons van belang. Maar het is te vroeg om te zeggen dat het zeker gaat gebeuren."