Volledig scherm
Mestbedrijf Den Ouden aan de Gerstdijk in Helmond. © RV

Mestbedrijf Den Ouden: ‘Provincie zit fout met sanctie voor overlast fabriek Helmond’

DEN BOSCH - De provincie is op twee punten in de fout gegaan bij het besluit om mestbedrijf Den Ouden een voorwaardelijke boete van 25.000 euro op te leggen. Dat betoogde de firma maandagmiddag bij de provinciale bezwaarschriftencommissie.

Het provinciebestuur besloot tot de sanctie tegen Den Ouden na een gemeten overschrijding van de toegestane geuruitstoot bij de fabriek in Helmond. Die is gevestigd op industrieterrein BZOB, aan de zuidkant van de stad. De fabriek veroorzaakt geregeld stankoverlast in de directe omgeving, met name de wijk Brouwhuis. Die is de hinder zat en wil dat er iets aan wordt gedaan.

De provincie is het zogeheten bevoegd gezag: zij verstrekt vergunningen aan Den Ouden, houdt toezicht en legt eventueel sancties op. Maar bij de kwestie waar het nu om draait, is Gedeputeerde Staten dus in de fout gegaan, stelt het mestbedrijf. Het provinciebestuur zou een uitspraak van de Raad van State hebben genegeerd, over de wijze waarop met meetresultaten moet worden omgegaan. Daarnaast had GS zich moeten baseren op het geurbeleid dat gold toen de vergunning van Den Ouden werd verstrekt (2014), en niet op het latere, strengere beleid.

De provincie leest de uitspraak van de Raad van State anders. Op de tweede claim van Den Ouden kon zij maandag niet direct reageren. De provinciale bezwaarschriftencommissie brengt binnenkort advies uit aan GS, dat vervolgens al dan niet een nieuw besluit neemt. Den Ouden heeft overigens beloofd dat het de overlast van de fabriek in Helmond gaat aanpakken.

In samenwerking met indebuurt Helmond