De crew van De Bereboot met vlnr. Kapitein Beer, coördinator  Peuters in het Wild & Kwaliteit Lidian van Esch, directeur Emmy Ettema en Truida van Schijndel, coördinator  Kinderdagverblijf & BSO.
Volledig scherm
De crew van De Bereboot met vlnr. Kapitein Beer, coördinator Peuters in het Wild & Kwaliteit Lidian van Esch, directeur Emmy Ettema en Truida van Schijndel, coördinator Kinderdagverblijf & BSO. © ED

Mijlpaal voor 'groene’ Bereboot; kinderdagverblijf in Dierdonk viert 25-jarig jubileum met online bingo

HELMOND - Directrice Emmy Ettema en haar collega's hadden ongetwijfeld gehoopt komende vrijdag het 25-jarig jubileum van De Bereboot te kunnen vieren met slingers, liedjes en een versnapering voor alle kinderen. Het coronavirus bepaalde anders, maar hoe dan ook bereikt het kinderdagverblijf in Dierdonk die mijlpaal.

Een mooi moment voor grondlegger Ettema om terug te blikken op de voorbije kwarteeuw. Bijvoorbeeld op de begindagen. De Bereboot zag het levenslicht op De Ekkersrijt in Son. ,,Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om op een industriële plek als De Ekkersrijt een kinderdagverblijf te beginnen. Destijds waren de arboregels nog niet zo streng.''

De Bereboot breidde uit. Er kwamen vestigingen in onder meer Eindhoven en Best. Maar dertien jaar geleden werd 'centralisatie' het toverwoord. De Bereboot wilde verder gaan op één locatie. Het oog viel op een agrarisch perceel in de Helmondse wijk Dierdonk. ,,Ik zocht naar een plek met de nodige ruimte en stuitte op dit perceel van 9000 vierkante meter. Al snel bleek de eigenaresse de grond van de hand te willen doen.'' Ook de gemeente Helmond zag de komst van De Bereboot wel zitten. Er was immers behoefte aan kinderopvang in Dierdonk.

Mooie plek voor onze dieren

Er was wel een voorwaarde: het agrarische karakter van het perceel moest behouden blijven. Ettema: ,,Zo moest de karakteristieke schuur blijven staan. Een mooie plek voor onze dieren. Er lopen kippen, geiten en Duitse reuzenkonijnen, maar ook een Shetlandpony.''

Terwijl de contouren van het kinderdagverblijf gestalte kregen, bleef dus een stukje oud Dierdonk intact. In september 2009 opende De Bereboot dan haar deuren aan de Oude Dierdonk.

Kiezen voor de groene omgeving

Quote

Natuurlijk wonen veel ouders van kinderen in de buurt. Maar sommigen kiezen bewust voor ons vanwege de groene omgeving.

Emmy Ettema, De Bereboot

Het groene karakter komt ook tot uiting in onder meer de moestuin op het complex. Juist die landelijke uitstraling onderscheidt volgens directrice Ettema de Bereboot van andere kinderdagverblijven. ,,Natuurlijk wonen veel ouders van kinderen in de buurt. Maar sommigen kiezen bewust voor ons vanwege de groene omgeving.‘’

De Bereboot heeft ruimte voor vijf groepen dagopvang en vier groepen buitenschoolse opvang. Dat komt neer op zo'n 125 kindplaatsen per dag. Sinds de corona-uitbraak is het er aanzienlijk rustiger. De Bereboot vangt zo'n twintig kinderen van ouders met vitale beroepen op.

Bingo

Ook de jubileumviering is door de epidemie voorlopig even van de baan. Ettema: ,,Maar we wilden toch iets voor onze kinderen doen. Dus is er op donderdag 16 april een online bingo.'' Kapitein Beer (de mascotte) komt de gewonnen prijzen thuis bezorgen.

In samenwerking met indebuurt Helmond