Miljoenen blikjes per dag uit Helmondse fabriek
VIDEOHELMOND - Een pilsje, frisje of energiedrank: wie een blikje opentrekt, heeft grote kans een Helmondse verpakking in handen te hebben. In die stad rollen inmiddels dagelijks miljoenen blikjes van de band bij Canpack.
Delen per e-mail
Op elk blikje bier, fris of energiedrank staat ergens tussen de streepjescode en de ingrediënten in piepkleine letters een naam. Die is van de fabriek die het blikje heeft gemaakt. Als die naam 'CP' luidt, dan weet de drinker in deze regio dat het aluminium blikje is gemaakt in Helmond.
Tekst gaat verder onder de foto
CP is namelijk de afkorting van Canpack Netherlands. Dat bedrijf opende afgelopen voorjaar een nieuwe fabriek aan de Maïsdijk in Helmond. Op bedrijventerrein BZOB rollen elke dag miljoenen blikjes van de band. Die gaan naar bierbrouwers en frisdrankfabrikanten in een straal van zo'n 150 kilometer om Helmond, dus ook in België en Duitsland.
Vrachtwagenkilometers
Tot voor kort kregen deze drankmakers de blikjes aangeleverd vanuit Engeland en Polen. In dat laatste land is Canpack ruim 25 jaar geleden opgericht. Inmiddels telt het veertien blikjesfabrieken wereldwijd. Helmond was nummer dertien. Bouwkosten: ruim honderd miljoen volgens het bedrijf. „De vraag naar ons product is zo groot, dat het lonend was om hier een fabriek te beginnen,” vertelt algemeen directeur Marco Snoeren in zijn kantoor. „Dat scheelt heel veel vrachtwagenkilometers.”
Voor wie Canpack zoal blikjes maakt, wil Snoeren niet in het ED teruglezen. „Om niemand te benadelen moet ik dan álle klanten noemen.” Dat laatste wil de blikjesgigant trouwens ook niet, want de concurrentie leest mee. „Er zijn relatief weinig klanten in onze branche. Die zijn van levensbelang, want per klant maak je heel veel blikjes.”
Tekst gaat verder onder de foto
Dag en nacht
Toch mag het ED een kijkje nemen in de gloednieuwe fabriek. Die is onwaarschijnlijk groot: 40.000 vierkante meter vloeroppervlakte (zeg maar acht voetbalvelden). Elke minuut rollen duizenden blikjes van de band. De machines draaien dag en nacht. In een heel jaar is de Helmondse fabriek in staat twee miljard aluminium drankverpakkingen te produceren.
In de productiehal - tweehonderd bij zestig meter - is praten even later bijna onmogelijk. De machines dreunen oorverdovend het is tropisch warm. Oorzaak: de ventilatie is nog niet op orde, want in de nieuwe fabriek moeten de laatste klusjes nog geklaard worden.
Canpack koos niet meteen voor Helmond. Volgens directeur Snoeren zocht zijn baas een plek in Brabant, omdat deze provincie centraal ligt in de afzetmarkt. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) bood een aantal opties. „In Helmond konden wij het snelste gaan bouwen, met dank aan de gemeente.”
Tekst gaat verder onder de foto
250 medewerkers
Helmond ontving Canpack vol trots: wéér een bedrijfskavel gevuld, wéér meer werkgelegenheid. In totaal lopen ruim 250 medewerkers rond in de blikjesfabriek. „Dat klinkt veel,” zegt Snoeren. „Maar deze personen zitten verdeeld over vijf ploegen op vier hectare.”
Terug naar de blikjesproductie. Wat Snoeren in alle rust heeft uitgelegd op kantoor, is in de productiehal letterlijk te volgen. Alles begint met een rol aluminium in plaatvorm van tienduizend kilo. Een machine stanst daaruit brede, lage bekers. De volgende machine rekt die uit tot gewenste hoogte - voor een blikje van 33 centiliter of een halve liter.
Per lopende band reist het blik in wording via de trimmer (die het op precieze hoogte snijdt) door de 'wasstraat' naar de printer, die in één rollende beweging het gewenste uiterlijk erop drukt. Dan komt er nog een beschermingslaagje aan de binnenkant, om te voorkomen dat drank naar aluminium gaat smaken.
Tekst gaat verder onder de foto
Nieuwe machine
Na een kort verblijf in de oven (om de coating te harden) is het blikje nog kaarsrecht als een cilinder. Weer een nieuwe machine maakt aan de bovenkant een 'nek' en geeft de rand een 'kraagje'. Daarover heen past uiteindelijk het deksel. Die zetten brouwers en frisfabrikanten er zelf op na het afvullen.
Tot die tijd staan de lege, open blikjes op pallets te wachten in de (stille) opslag van Canpack. Snoeren wijst naar de meters hoog reikende voorraad. „In deze hal staan zo'n vijftig miljoen blikjes. We hebben nog drie hallen.”
Tekst gaat verder onder de foto
Aluminium is niet goedkoop, zeker niet vergeleken met bijvoorbeeld plastic. Toch blijven drankproducenten het massaal gebruiken. En dat niet alleen omdat het materiaal makkelijk te recyclen is. Snoeren: „Aluminium laat geen licht en zuurstof door, in tegenstelling tot plastic. Dat is dus goed voor de houdbaarheid. Het materiaal licht, makkelijk te bewerken én te vervoeren over de hele wereld.”
In Helmondse supermarkten liggen voortaan veel blikjes die dicht bij huis zijn gemaakt. Snoeren zag in juli 2016 vooral blikjes van ver. „Ik kwam van een ander bedrijf over en wilde in mijn begintijd de markt en de omgeving verkennen. Tijdens de lunch bezochten de technisch directeur en ik telkens een andere supermarkt in Helmond. We telden ruim veertig soorten blikjes die door Canpack gemaakt waren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vicepremier Kajsa Ollongren blij met nieuwe vrouwen aan het roer in De Peel: ,,Ze kunnen een rolmodel zijn”
ASTEN - Zonder feestelijke installatie heeft de nieuwe burgemeester Anke van Extel-Van Katwijk donderdagochtend haar intrek genomen in het Astense gemeentehuis. Over enkele weken volgt Greet Buter haar voorbeeld in Deurne. Demissionair vicepremier Kajsa Ollongren is blij dat er weer nieuwe vrouwen aan het roer komen. Dat zorgt voor een ‘meer gebalanceerd burgemeesterscorps’, is haar overtuiging. -
Cor Ketelaars gekozen tot Mierlo-Houtenaar 2020, vrijwilligers van De Huiskamer groepering van het jaar
HELMOND - Vrijwilliger Cor Ketelaars is vanwege zijn inzet op vele gebieden in Mierlo-Hout uitgeroepen tot Mierlo-Houtenaar van 2020. De vrijwilligers van De Huiskamer hebben de titel groepering van 2020 in de wacht gesleept. -
PREMIUM
Mansouri Gym in Helmond is verhuisd: Even geen kickboksen, maar slopen en metselen
HELMOND - Mansouri Gym in Helmond maakt zich op voor de heropening in het nieuwe pand aan het Binderseind. Er is genoeg werk aan de winkel, maar de populaire kickboksschool kan gelukkig leunen op haar leden. Zij steken hun handen uit de mouwen tijdens de verbouwing. -
PREMIUM
Gesloten musea: Slijpen en boren zonder bezoekers te storen
GEMERT/VALKENSWAARD - ‘De verbouwing kan in een ander tempo, het hoeft niet zo gejaagd.’ Het Boerenbondsmuseum in Gemert is bezig met een grote opknapbeurt en krijgt daar door de gedwongen sluiting extra tijd voor. Ook andere musea maken van de nood een deugd: ‘We laten meer online zien. Dat is juist nu belangrijk’, geeft het Steendrukmuseum in Valkenswaard aan. -
Video Stakingsactie bij DAF en ASML om metaal-cao voor 48 uur: ′We hebben de druk er op volop nodig.′
EINDHOVEN - Bij DAF en ASML is een stakingsactie voor 48 uur uitgeroepen. Vakbonden FNV en CNV roepen medewerkers op het werk donderdag en vrijdag neer te leggen. De FNV denkt ‘1200 tot 1300' stakers te gaan ontvangen.
-
Ook Automotive Campus Helmond naar Boekhoorn
-
PREMIUM
PFAS-stoffen in moestuingewassen Helmond toch minder onschuldig?
HELMOND - Is de hoeveelheid PFAS die de eigenaren van de moestuintjes aan de Sluisdijk in Helmond hebben binnengekregen toch niet zo onschuldig? En liepen ook mensen die regelmatig zwommen in recreatieplas Berkendonk een groter risico? -
Man (30) blijkt nog vijf jaar de cel in te moeten, aangehouden tijdens grote actie in Helmondse binnenstad
HELMOND - In Helmond heeft donderdag een integrale actie plaatsgevonden. Bij de actie werden verschillende bekeuringen uitgeschreven, werd een persoon aangehouden voor een openstaande gevangenisstraf en werd er illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen.
In samenwerking met indebuurt Helmond
0 reacties