Bibliotheek-directeur Robin Verleisdonk  overhandigt een minibieb aan locatiemanager Jos Mies van de Pannehoeve.
Volledig scherm
Bibliotheek-directeur Robin Verleisdonk overhandigt een minibieb aan locatiemanager Jos Mies van de Pannehoeve. © René Manders/DCI Media

Minibieb voor De Pannehoeve in Helmond

HELMOND - De bewoners van woonzorgcentrum De Pannehoeve in Helmond hebben een minibieb gekregen. De kast met zo’n dertig boeken werd zaterdag overhandigd tijdens een OudDoor-concert op het pleintje voor de hoofdingang.

De bewoners van het zorgcentrum mogen de boeken gratis lenen, zonder pasje of lidmaatschap. ,,Het zijn boeken die door ons zijn afgeschreven. We hoeven ze niet meer terug”, vertelt directeur Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel. ,,Bewoners van woonzorgcentra kunnen nu zelf niet naar buiten vanwege de coronacrisis. Vandaar dat wij de boeken naar deze mensen toe brengen.”

De Pannehoeve is het eerste woonzorgcentrum in Helmond met zo’n minibieb. Ook De Ameide, Rivierenhof, Alphonsus en De Moeraseik krijgen op korte termijn eenzelfde boekenkast.

Boeken in quarantaine

Locatiecoördinator Jos Mies van De Pannehoeve ziet de minibieb als een perfecte aanvulling op het literaire aanbod van zijn zorgcentrum: ,,Dit is een mooi cadeau. We hebben zelf ook boeken die de bewoners kunnen lenen. Maar de meesten hebben ze allemaal al wel gelezen. Onze bewoners gaan zeker gebruikmaken van deze minibieb.”

De boeken zijn allemaal schoongemaakt en ontsmet. De ingeleverde boeken gaan straks 72 uur in ‘quarantaine’ voordat ze naar een nieuwe lezer gaan.

Meer kasten

De boekenkasten voor de vijf zorgcentra zijn gemaakt door MA-DE uit Eindhoven met een financiële bijdrage van Stichting Steun Welzijnszorg Helmond.

Bibliotheek Helmond-Peel heeft ook voor de andere zorgcentra in Helmond een minibieb in petto. ,,Daarvoor loopt nog een subsidieaanvraag bij de gemeente”, aldus bibliotheekdirecteur Verleisdonk.

De minibiebs zijn bedacht in het kader van Lang Leve Cultuur, het samenwerkingsproject van vijf grote culturele organisaties in Helmond. Naast de bibliotheek zijn dat De Cacaofabriek, Museum Helmond, Kunstkwartier en Het Speelhuis. Ze hebben zich gezamenlijk gecommitteerd om cultuurparticipatie onder ouderen te bevorderen. De OudDoor-concerten bij woonzorgcentra zijn daar ook een voorbeeld van.

In samenwerking met indebuurt Helmond