Volledig scherm
Minister Dijsselbloem in gesprek met leerlingen op de Kempel in Helmond © FotoMeulenhof

Minister Dijsselbloem kreeg elke vrijdag bijles bij oom in Helmond

HELMOND - Een minister met deels Helmonds bloed was maandag te gast op Hogeschool de Kempel. Jeroen Dijsselbloems vader is namelijk een Helmonder. Dat verklapte de PvdA-bewindsman voordat hij ondervraagd werd.

De locatie, een pedagogische academie, voelde ook vertrouwd. „Ik kom uit een echte onderwijsfamilie. Mijn vader was eerst leraar op een basisschool en later docent Engels. Moeder gaf les op het speciaal onderwijs. Opa was directeur van de ambachtsschool in Gemert." En hoewel Jeroen als jongen in Son en Breugel woonde, ging hij elke vrijdagavond naar Helmond. Daar kreeg hij van zijn oom bijles in natuurkunde en wiskunde.

In de College Tour-achtige bijeenkomst was eerst het woord voor leerlingen van groep zeven en acht van basisschool De Stroom. Met verrassende vragen voor de minister van Financiën. Wat gebeurt er als u een deel van het geld zelf houdt?", wilde een wijsneus weten.

Er gaat 260 miljard euro per jaar om", zei de minister. 'Wow', reageerde de vragensteller. „Zou het opvallen als ik een miljard zelf hou?  Dat is niet de bedoeling. En dat wordt ook goed in de gaten gehouden. De Tweede Kamer controleert het. Centjes achterhouden gaat echt niet."
Ook niet vijf euro?", was het ontwapenende weerwoord. 

'Geen geld verspillen'
„Wat vindt u het belangrijkste om geld aan uit te geven. En wat het minst belangrijk", vroeg een andere basisscholier. Dijsselbloem moest even goed nadenken. „Dat er voldoende geld is voor mensen die het moeilijk hebben. Die pech hebben gehad. Het minste? Soms denk je dat iets minder belangrijk is. Bijvoorbeeld defensie. Daar krijg je later weer spijt van. Het ergste vind ik als we geld verspillen."

„Welke partij zou u kiezen in plaats van uw eigen partij", was de volgende te kraken noot. Als de PvdA niet zou bestaan, zou ik 'm oprichten", luidde het politiek correcte antwoord. „Wat de andere partijen betreft sta ik op het gebied van milieu en klimaat het dichtst bij GroenLinks. En qua onderwijs bij D66. Met die twee zou ik het liefst gaan regeren. Ik verwacht echter dat er meer partijen nodig zijn...."

Te veel regels
Daarna was het de beurt aan de tweedejaars Kempel-studenten.  Dijsselbloem vindt dat de politiek nog te veel regels stelt en scholen te weinig vrijheid biedt. „Hoe er onderwijs wordt gegeven, daar moeten scholen het voortouw in kunnen nemen."

De minister vindt het leenstelsel voor studenten wel rechtvaardig. „Hoger onderwijs is duur. De overheid betaalt tachtig procent. We vragen twintig procent aan studenten om het later terug te betalen."

Turkije
Natuurlijk ging het ook over de diplomatieke rel met Turkije. „We willen niet dat buitenlandse, interne conflicten in Nederland worden uitgevochten. Daarom zijn we er heel terughoudend mee dat Turkse ministers naar Nederland komen om de vrijheid die we hier hebben - vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering - te gebruiken om - overigens ook nog eens - de vrijheden in Turkije te beperken. Dat is wat de voorstellen voor de nieuwe grondwet betekenen."

Dijsselbloem blijft na de verkiezingen het liefst minister van financiën, verklapte hij.  „Ik werd minister tijdens een economische crisis. En zou het ook wel willen zijn in een periode dat het beter gaat met Nederland."

Na De Kempel bezocht de minister het ROC ter AA. Ook in Helmond.

Volledig scherm
Minister Dijsselbloem in gesprek met leerlingen op de Kempel in Helmond © FotoMeulenhof