Volledig scherm
Impressie van de toekomstige ‘Slimme Wijk’ in Helmond-Brandevoort, ofwel Brainport Smart District. © UNStudio

Minister steunt data-proef ‘Slimme Wijk’ Brandevoort

HELMOND - Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken steunt de proef waarbij bewoners van de toekomstige ‘Slimme Wijk’ in Brandevoort privégegevens delen in ruil voor bijvoorbeeld huurverlaging. Dat schrijft ze in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren.

Volgens de minister is het goed dat in Brainport Smart District wordt geëxperimenteerd met nieuwe technologieën, waaronder het delen van data. Dat kan helpen bij maatschappelijke vraagstukken rond duurzaamheid en veiligheid en dergelijke. Wel moeten burgers zeggenschap houden over hun gegevens en gelden uiteraard de regels van de privacywet, aldus Ollongren.

Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen van de Partij voor de Dieren heeft zorgen over de voorgenomen proef. Ze vreest vooral de invloed van commerciële (tech)bedrijven en het risico dat mensen privégegevens ‘verkopen’ omdat ze bijvoorbeeld krap bij kas zitten.

Ollongren wijst erop dat de regie niet bij commerciële (tech)bedrijven ligt maar bij bewoners, de overheid en de wetenschap, verenigd in een stichting. Met die constructie kan de positie van burgers juist worden versterkt, stelt de minister. Ook schrijft ze dat ze het experiment nauwlettend zal volgen.

In samenwerking met indebuurt Helmond