Volledig scherm
Foto Ton van de Meulenhof/Fotomeulenhof

Moeizaam compromis BZOB-bos Helmond wekt vragen op

HELMOND - Het is zo'n thema dat al jaren voor diepe verdeeldheid in de Helmondse politiek zorgt. Moet het naaldbomenbos bij Brouwhuis, ook wel het BZOB-bos genoemd, wijken voor industrie?

In 2013 werd na verhitte debatten een moeizaam compromis bereikt: het bos mag alléén aan de kettingzaag ten prooi vallen als de noodzaak echt is aangetoond. Ofwel: bij een concrete aanvraag van een bedrijf.

Kip of ei
Maar komt die vraag ooit, zolang het bestemmingsplan niet is gewijzigd? De gemeente heeft de procedure daarvoor zelfs nog niet opgestart. Daar wordt het nu echter hóóg tijd voor, zeggen vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven. Immers: Helmond heeft geen grote direct te verkopen percelen voor grootschalige industrie meer.

"Daar maken wij ons zorgen over", zegt Joost Eijsbouts, regiovoorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeverskring. Frits Rutten, parkmanager van de Stichting Bedrijventerreinen Helmond: "Het gemeentebestuur heeft de mond vol van banen, banen, banen, maar op deze manier komt daar weinig van terecht. Als nu een bedrijf op de stoep staat voor een groot perceel, moeten we nee verkopen."

Direct uitgeefbare grond
Vorige week presenteerden negen gemeenten van het Stedelijk Gebied Eindhoven hoe ze het overschot aan beschikbare bedrijventerreinen willen terugbrengen. Helmond moet ook schrappen, maar het 'BZOB-oost' (bos) blijft gehandhaafd. Dat is 23 hectare 'direct uitgeefbare grond voor zeer grootschalige logistiek', staat in de regionale afspraken. "Maar die grond is niet direct uitgeefbaar. Voordat een bestemmingsplan is gewijzigd, ben je zo vier jaar verder", zegt Rutten. En wat is dan het effect? Eijsbouts: "Ik ken geen bedrijf dat nu openlijk zal zeggen: we willen ons in Helmond vestigen, maar pas over vijf jaar. Dit is eigenlijk een kip-of-ei- vraagstuk."

De noodzaak voor nieuwe, grote percelen is toegenomen door de komst van het Poolse bedrijf Can-Pack naar het BZOB. Dat is nu zes hectare aan het volbouwen en heeft een optie op nog eens drie hectare erbij. Het gevolg is dat er op BZOB nu alleen nog 'postzegeltjes' van maximaal 2,5 hectare beschikbaar zijn. De Helmondse VVD stelde dit vorige week aan de orde bij de behandeling van de begroting. "Als wij niet snel het bestemmingsplan voor het BZOB-bos wijzigen, rijden geïnteresseerde bedrijven wel door naar Veghel", zegt fractievoorzitter Cor van der Burgt.

Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.

Volledig scherm