Volledig scherm
Cultuurnacht in de Cacaofabriek in Helmond © René Manders

Nacht van Cultuur in Helmond: focus bij kinderen, trots bij ouders

HELMOND - De absurde liedjes van Roel C. Verburg trokken de volwassenen, de tatoeages met stift verleidden hun kids. Maar dankzij Nacht van Cultuur bezochten beiden zaterdag voor het eerst de Cacaofabriek.

Ze is een jaar of negen, misschien tien, en ligt languit in de stoel. Rechts naast haar zit haar vader, aan de andere kant buigt tatoeëerder Marko Cau zich over haar linkerarm. Je moet even met je ogen knipperen voordat je doorhebt dat hier niet wordt gewerkt met naald en inkt, maar met viltstift. Het is net echt. Misschien dat jonge kinderen daarom in de rij staan. Dit is toch net iets indrukwekkender dan de traditionele schmink-stand op de braderie.

Proeven
De Helmondse Cacaofabriek heeft zaterdagavond de deuren opengezet. Tot diep in de nacht zorgt zij samen met de bieb, het gemeentemuseum en het Kunstkwartier voor vermaak. En dat voelt als een verrassingsmaaltijd bij de tapasbar. Op vijfentwintig plekken in het gebouw kunnen bezoekers terecht voor een cultureel hapje. Overal mag je even proeven. Maar ook opvallend veel kinderen hebben de weg naar de eerste editie van Nacht van Cultuur gevonden.

En dat is logisch. Voor wie op de basisschool zit, is laat opblijven natuurlijk al een cadeautje. Maar ondertussen is er voor hen genoeg te beleven. Ze zitten in de voorleesbus, leren van een tekenaar hoe ze stripfiguren kunnen ontwerpen of knutselen nagelborsteltjes om tot robots. Bij alledrie is er de opperste concentratie en de ouders die trots toekijken bij het zien van zoveel toewijding.

Kracht
De komst van de kinderen maakt ook duidelijk wat de kracht van dit nieuwe evenement is. De jeugd laat zich normaal zelden zien in de Cacaofabriek, maar wel geregeld in de bieb of bij het Kunstkwartier. Doordat die instellingen bij Nacht van Cultuur samenwerken, lopen er ineens trouwe bezoekers van de bieb rond in de Cacaofabriek. De cultuurtempel trekt zaterdagavond weliswaar geen duizenden bezoekers. Maar ze krijgt wel de nodige mensen op bezoek die er nog nooit eerder zijn binnengestapt.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant