Volledig scherm
© Thinkstock

Nei Skoen: inloop voor kwetsbaren in Helmond

HELMOND - Voor kwetsbare mensen die niet of moeilijk terechtkunnen in de reguliere zorg opent komende maand een inloophuis in Helmond. Stichting Nei Skoen gaat daar twee jaar lang activiteiten opzetten voor Helmonders die kampen met bijvoorbeeld verslaving, psychische problemen, schulden of een combinatie daarvan.

De gemeente heeft al een locatie op het oog, maar wil daarover eerst met de buurt in gesprek.

Ondersteuning
Nei Skoen hoopt zo'n tweehonderd inwoners ondersteuning te bieden. Dat gebeurt met het opzetten van zelfhulpgroepen en creatieve bezigheden. Die worden voor een groot deel opgezet door ervaringsdeskundigen. De activiteiten lopen uiteen van fietsen repareren tot muziek maken en van schilderen tot simpelweg koffie schenken in de ontmoetingsplaats. "Naast de zelfhulpgroepen richten we een zogeheten recovery college op," zegt Nei Skoen-directeur Tom Heywegen. "Dat bestaat al in bijvoorbeeld Engeland. Een recovery college is een plek waar deelnemers zelf kiezen wat zij willen leren."

Zelfhulpgroep
Helmond experimenteerde in 2015 al met een zelfhulpgroep voor mensen met complexe problemen. Dat beviel wethouder Nathalie van der Zanden. Zij vroeg Nei Skoen om hier een vervolg aan te geven. Van der Zanden ziet in Helmond het aantal 'verwarde mensen' op straat toenemen en dus de behoefte aan hulp voor hen. "Als gemeente zien we een grote meerwaarde voor zelfhulp en ervaringsdeskundigheid," laat zij via een woordvoerster weten.