Volledig scherm
Award Best Single voor Joe Cover band © -

Net echte Joe Cocker uit De Mortel

DE MORTEL - Eigenlijk is hij blij dat ze niet gewonnen hebben. ,,Daar zitten zóveel verplichtingen omheen. We zijn een amateurband met dertien muzikanten, dat krijg je allemaal nooit geregeld", verklaart Leon van de Laar uit De Mortel. De 60-jarige oud-gemeenteambtenaar is leadzanger van de Joe Cover Band, die de finale van de Clash of the Coverbands Benelux Edition behaalde. Als enige Brabantse band. Dat was op 8 juli in Paradiso in Amsterdam. Op vrijdag 25 augustus is een optreden in het Openluchttheater in Mariahout.

,,We zijn een van de weinige amateurbands die twee keer in Paradiso hebben gestaan", lacht Van de Laar. ,,In 2002 bestonden we nog maar net en hebben we ook aan de 'Clash' meegedaan, gewoon omdat we dan lekker veel konden spelen." De band haalde ook toen de finale. ,,Met grofweg hetzelfde repertoire, ja. Maar we zijn inmiddels wel veel beter geworden." 

De deelnemende bands moesten dit jaar ook één 'eigen' nummer maken. ,,Joe Cocker deed ook alleen maar covers, maar zette die naar zijn eigen hand. Dus we hebben onszelf de vraag gesteld: wat zou Joe op zijn nieuwe cd zetten? Hij is erg bekend van ballads." De keuze viel op het Eagles-nummer 'Desperado', dat een flinke cockersaus kreeg. De fans waren er blij mee: het werd maar liefst 107.000 keer gedownload en gestreamd, en de band won er de Clash Hitlijst Award mee. 

Amateurband

De Joe Cover Band is een amateurband en wil dat vooral ook blijven. ,,Maar wel met een professionele inslag", stelt Van de Laar. De band is in De Mortel opgericht, maar inmiddels komen de leden uit de hele regio. Uit Eindhoven, Helmond, Waalre, Venhorst, Aarle-Rixtel, Gemert, Son en Breugel, Veldhoven en zelfs uit Tiel. Die komen allemaal op zondagavond naar De Mortel om te repeteren. De oudste is 65, de jongste 26. ,,Van de oorspronkelijke band zijn er nog drie over", zegt Van de Laar. ,,Jeroen de Louw, Johan van den Oever en ik. Alle drie uit De Mortel." Optreden doet de band door het hele land.  ,,Ongeveer een keer in de twee weken, vaker willen we niet." 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Joe Cover Band in Paradiso tijdens finale Clash of the Coverbands © -

De band is nu ook bezig met een theaterprogramma, voor een zittend publiek. Dat is net even wat anders. Van de Laar: ,,De muzikale beleving moet in balans zijn met wat er te zien is. Daar moet je goed over nadenken, dus we hebben er deskundigen bijgehaald." 

Zeventien jaar bestaat de band al. ,,Het viel me op dat De Mortel heel veel muzikale inwoners heeft, maar dat er buiten de fanfare niet zoveel te doen was. Vandaar dat ik zó tien mensen uit het dorp bij elkaar had, toen ik besloot een band op te richten. Omdat we nog geen zanger hadden, ging ik dat voorlopig doen. De reacties op de Joe Cocker-nummers waren zo goed dat we exclusief met dat repertoire zijn doorgegaan." 

Zowel het geluid als wat op het podium staat, is exact gelijk aan het origineel. Van de Laar: ,,Cocker zelf kun je niet meer boeken, die is al een paar jaar dood. Ons nog wel, en goedkoper ook."   

Volledig scherm
De Joe Cover Band in Paradiso met precies in het midden Leon van de Laar. © -
Volledig scherm
Desperado Joe Cover Band © -

In samenwerking met indebuurt Helmond