Volledig scherm
Yannick Karla en Faith Perek bij de Chinese les van Ren Yan. foto Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Niet Frans of Duits, maar Mandarijn als extra vak op Jan van Brabant College in Helmond

HELMOND - Elf leerlingen durfden de uitdaging aan. Ze krijgen sinds kort Chinese les. Het Jan van Brabant College in Helmond speelde al jaren met het idee en heeft nu de stap gezet.

Weliswaar voorzichtig: één les per week en zeker nog geen examenvak. Vestigingsdirecteur Geert-jan Nillesen: "We gaan niks forceren, Chinees valt in de vrije ruimte. Scholen die het wel als examenvak aanbieden, zijn al zeker zeven jaar bezig."

Bedrijfsleven
Jan van Brabant is een brainportschool. Die status brengt met zich mee dat er gekeken wordt naar waar het bedrijfsleven in de regio behoefte aan heeft, stelt bestuursvoorzitter Lambert van Genugten. Hij is zelf al enkele malen in het land geweest. "Ik ben lid van het landelijk netwerk Chinese taal en cultuur van EP Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Op de wereld spreken 1,3 miljard mensen Chinees. De handel met China wordt steeds belangrijker."

Docent
Via een andere brainportschool, Heerbeeck College in Best, kwam 'de Jan' aan een docente: Ren Yan. Ze geeft niet alleen les in de taal, maar leert de kinderen ook veel over de cultuur. "Het is handig als je iets weet over de gebruiken in China", zegt ze. Bijvoorbeeld het boeren na het eten? Ze lacht bevestigend. Nillesen: "We gaan ook in op overeenkomsten. De kinderen ontdekken zo dat de verschillen niet zo groot zijn."