Volledig scherm
Het ontwerp van stadskunstenaar Rocco Verdult. © Studio Rocco Verdult

Nieuw kunstwerk van zo'n 25 meter hoog moet Helmondse cultuurzone op de kaart zetten

VIDEOHELMOND - Stadskunstenaar Rocco Verdult heeft zaterdagavond tijdens de Nacht van de Cultuur in de bibliotheek van Helmond zijn ontwerp gepresenteerd waarmee de cultuurzone in de Helmondse binnenstad op de kaart gezet moet worden.

Verdult ontwierp het beeld de 'Spelende Mens', dat 15 tot 25 meter hoog zou moeten worden en dat ter hoogte van de kruising van Kasteel Traverse met het kanaal zou moeten komen te staan. Verdult: "Ik zie de stad als een groot theater waarin prachtige decorstukken verscholen zitten en verwisselbaar zijn, een toneelstuk waarin wij allen figureren. Het kanaal en de Traverse zie ik als twee textiele linten/boorden die elkaar kruisen en waarvan er één losgetrokken is (De Traverse)."  

Verdult wil het lostrekken letterlijk uitbeelden. "Een menselijke gestalte die stoer en daadkrachtig, maar ook speels en spontaan, dit lint omhoog tilt." Het beeld moet zowel bij de bezoeker van de binnenstad als de passerende automobilist in het oog springen.  Met het beeld wil de stadskunstenaar een gevoel van verbinding neerzetten: "Waar is de cultuurzone? Rondom die Spelende Mens."

Verdult ontwierp het beeld in opdracht van de gemeente en HART, een samenwerkingsverband tussen de 5 grotere culturele instellingen in Helmond (de bibliotheek, het Kunstkwartier, het Speelhuis, de Cacaofabriek en Museum Helmond).

Wethouder Frans Stienen hoopt dat het beeld eind 2018 in Helmond staat. De kosten: minstens 250.000 euro.

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.

In samenwerking met indebuurt Helmond