Volledig scherm
Optocht Helmond 2016 (lezersfoto). © Eduard Sangoer

Nieuwe carnavalsprijs: 'En dè hittie naw gedoan um-dettie Hellemonder is'

HELMOND - De titel van de nieuwe onderscheiding: 'En dè hittie naw gedoan um-dettie Hellemonder is'. Op vrijdag 11 november wordt die voor het eerst uitgereikt, aan een persoon die zich al jaren heeft ingespannen voor het Helmonds carnaval. Behalve naar een persoon kan de prijs ook naar een instantie, vereniging of bedrijf gaan. Bij de jaarlijkse prijs hoort een beeldje, in brons gegoten, dat is gemaakt door de Helmondse kunstenares Petry Claassen.

De titel van de prijs is ontleend aan de oudste Helmondse carnavalsschlager 'D'n Hellemonder', geschreven door Cor Gruijters in 1963. De gemeente is sponsor van de verkiezing. Wethouder Frans Stienen is voorzitter van de jury, waarin ook Lex Coolen, Hans Fransen, Ger Koppenes en Ad Klaassen zitting hebben.

Het idee is ontstaan uit de jubilieumviering van carnavalsvereniging De Spekzullekes vorig jaar. Op 11 november wordt het Helmonds carnaval officieel geopend in Zaal Vissers. Daarin zullen 21 winnende Helmondse schlagers live ten gehore worden gebracht, door winnaars van weleer zoals Striepke Veur, Moi Gewist, Spoit Elluf en De Knallers.