Volledig scherm
Oud-kinderarts Rolf Pelleboer met GGD-medewerkster Karin Spijkers (midden) en de bijzonder opsporingsambtenaar Jolanda Aarts op de drankafdeling van Albert Heijn XL in Helmond. Op de achtergrond twintig AH-teamleiders uit de regio. © Jurriaan Balke

NIX-beleid zorgt voor dilemma's: 'Caissières Albert Heijn XL Helmond worden dagelijks uitgescholden'

HELMOND - Riskeert de caissière liever een hoop heibel als zij een jongere die drank of sigaretten wil kopen om een identificatie vraagt, of een boete van duizend euro als ze dat nalaat? Het is een van de talloze voorbeelden uit de praktijk waar twintig teamleiders van AH's uit de wijde Peelregio mee aankomen tijdens een informatieavond in de XL-vestiging aan de Torenstraat in Helmond dinsdagavond.

Yorg van de Boogard, filiaalchef van de XL, is duidelijk: "Onze caissières verdienen een compliment, want het is soms een hondenbaan. Ze worden dagelijks uitgescholden omdat ze weigeren drank of sigaretten te verkopen." Toch trekt AH een strakke lijn: bij twijfel altijd naar een ID vragen.

Ambassadeurs
AH stelt 'Nix-ambassadeurs' aan. In deze regio is dat Johan Cleophas uit Venlo. Hij zoekt nu voor elke vestiging een 'Nix-coach', meestal een fulltime teamleider. Die draagt op de werkvloer de boodschap uit: onder de 18 geen drank of tabak en bij twijfel controleren.

Tijdens de informatieavond gaf de Helmondse bijzonder opsporingsambtenaar (boa) Jolanda Aarts tips. Bijvoorbeeld hoe je een valse ID-kaart herkent.

Lees woensdag het volledige verhaal in het ED of in de digitale krant.