Volledig scherm
Bezoekers tijdens de eerste editie van het NK Jongleren in Helmond in 2016. © MJ Fotografie

NK Jongleren in Cacaofabriek in Helmond

HELMOND - In de Cacaofabriek vliegen komend weekend de kegels, ringen en diabolo's weer door de lucht. Op zaterdag 7 en zondag 8 januari vindt voor de tweede keer in Helmond het Nederlands Kampioenschap Jongleren plaats.

Aan het NK doen 26 deelnemers mee, uit binnen- én buitenland, want het is een open toernooi. Onder de titelstrijders zijn jongleurs uit bijvoorbeeld Duitsland, België en Frankrijk.

Deelnemers
Het aantal deelnemers ligt wat lager dan vorig jaar, toen 32 artiesten zich meldden. „Een aantal heel erg goede jongleurs konden vanwege drukte niet”, aldus Nettie van de Kerkhof van de organisatie. „Jammer, maar dat betekent wel meer kans op winst voor de jonge deelnemers.”

De jongleurs strijden in vijf categoriën: ballen, ringen, diabolo, kegels en de actcompetitie. Bij dat laatste onderdeel is de jongleur vrij om (show)elementen toe te voegen aan het optreden. Een jury bestaande uit vooraanstaande jongleurs en Jochem Otten (directeur Cacaofabriek) beoordelen de deelnemers.

Fight night
Op de zaterdagavond vindt ook nog de zogeheten fight night plaats. Daarbij strijden telkens twee jongleurs tegen elkaar. De bedoeling is om de tegenstander uit te schakelen en de eigen kegels in de lucht te houden.

Alle wedstrijden vinden plaats in de popzaal van de Cacaofabriek en zijn toegankelijk voor het publiek. Toegang kost overdag 3 euro en in de avonduren 6 euro. Door het weekend heen is de foyer van de Cacaofabriek gratis toegankelijk. Daar vinden demonstraties en workshops plaats.