Volledig scherm
De eerste van tweehonderd bomen wordt aangeplant in de Welpenstraat © FotoMeulenhof

Nog 199 bomen te gaan in Helmond

HELMOND - Bewoners van de Welpenstraat in Helmond stonden woensdag te juichen toen de eerste bloesemboom werd aangeplant. Nog 199 bomen te gaan.  

Helmond wil meer bomen, meer groen en minder bestrating. De gemeente trekt er een kwart miljoen euro voor uit om tweehonderd extra bomen te planten in verschillende wijken van de stad. In de Welpenstraat hadden ze gisteren de primeur. Het plein gaat op de schop, nieuwe bomen en andere planten komen ervoor terug. 

De bewoners zijn blij met de veranderingen, maar houden een vinger aan de pols. De afname van hondendrollen staat in de Welpenstraat namelijk hoog op de agenda. ,,We hopen dat alles straks ook netjes blíjft. We willen hier een sober hondentoilet", verduidelijkt Ton van Eijk (64) namens de buurtvereniging. ,,Met al dat extra groen wordt het verleidelijker om hier je hond uit te laten."

Vergeethoekje

Hoewel eventuele poepproblematiek op de loer ligt, was de meerderheid van de buurt vóór de aanplant van nieuwe bomen. ,,We zitten hier toch een beetje in het vergeethoekje", zegt Van Eijk. ,,Toen het Weverspark werd aangelegd, hebben we aan de bel getrokken. En wij dan? Het zag er hier best slecht uit." Wethouders kwamen langs, plannen werden gemaakt. Het plein zou worden aangepakt. 

Volledig scherm
De bloesemboom in de Welpenstraat; nog 199 te gaan © FotoMeulenhof

En dus was de buurt in de binnenstad als eerste aan de beurt bij de verdeling van de extra bomen. Dorothé van Boven, hondje op de arm, staat voor haar woning in de Welpenstraat. ,,Ik ben hier wel blij mee. Al geldt dat voor sommigen niet. Zij zijn niet blij met een extra strook gras", vertelt de vijftiger. ,,Het moet geen uitlaatveld worden voor honden. Maar de mensen die de hondenpoep niet opruimen, wonen juist verderop."  

Kabels en leidingen

Op een speciaal ingerichte website kunnen nu ook andere buurten of inwoners zich melden voor nieuwe bomen. Belangrijk: er moet wel de ruimte zijn om ze duurzaam te kunnen aanplanten. Kabels en leidingen kunnen de boel namelijk bemoeilijken. Volgens de gemeente hebben zich nu al meer dan vijftig mensen zich gemeld.

De tweehonderd bomen worden in 2018 en 2019 aangeplant. Dat aantal komt bovenop de al eerder aangekondigde duizend bomen. In 2035 moet Helmond uiteindelijk een klimaatneutrale stad zijn. ,,Dat klinkt ver weg, maar dat is het niet", zei wethouder Paul Smeulders. Een bewoner sloot af met een stukje verdieping: ,,Of je nou naar een boom wil kijken, eronder wil zitten of ermee wil knuffelen; het is sowieso goed voor de buurt." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond