Teamleider mavo Martijn Verhagen van het Dr.-Knippenbergcollege houdt samen met directeur-generaal Alida Oppers van het Ministerie van Onderwijs het spandoek  omhoog.
Volledig scherm
Teamleider mavo Martijn Verhagen van het Dr.-Knippenbergcollege houdt samen met directeur-generaal Alida Oppers van het Ministerie van Onderwijs het spandoek omhoog. © ED

Nog eens vier scholen in Zuidoost-Brabant mogen zich 'excellent' noemen

HELMOND - De mavo van het Dr.-Knippenbergcollege mag zich voortaan 'excellente school' noemen. Directeur-generaal Alida Oppers van het ministerie van Onderwijs kwam maandagochtend naar Helmond om dat bekend te maken.

Hans Schapenk, directeur OMO-scholengroep Helmond, sprak van een 'historische dag' voor de mavo.

Basisschool

Naast het Knippenbergcollege zijn er ook nog drie basisscholen in Zuidoost-Brabant die zich excellente school mogen noemen. Dat zijn basisschool St. Jozef in Geldrop, basisschool 't Palet in Eindhoven en basisschool De Korenaar in Eindhoven.

“We zijn ontzettend trots dat wij hierbij zitten”, vertelt Judy-Ann Dingemans , adjunct-directrice van ’t Palet. Vooral omdat de school van ver kwam, in 2009 werden ze nog als zeer zwakke school aangeduid door diezelfde onderwijsinspectie. Het predicaat werd maandagochtend uitgereikt door wethouder Jannie Visscher en werd groots gevierd met kinderchampagne voor alle leerlingen en geknutselde bloemen voor alle 130 vrijwilligers die betrokken zijn bij de lessen of een van de vele naschoolse activiteiten. Die betrokkenheid tussen wijk(bewoners) en school maakt ’t Palet volgens de jury een excellente school. 

Rondedansjes in Geldrop

Bernie Kooistra is directeur van de basisschool St. Jozef in de Geldropse wijk Zesgehuchten. Ze vertelt dat 'het binnenhalen' van de titel met heel veel ballonnen en rondedansjes is gevierd. "Ik ben gelukkig en trots. Dit is echt mooi. Vooral omdat het een onderscheiding voor het hele team is". De school van Kooistra schreef zich -overigens op verzoek van Inspectie- in voor de categorie teamontwikkeling. Op de St. Jozefschool wordt gestreefd naar 'gedeeld leiderschap'. Kooistra: "Dus niet met z'n allen de door het bestuur of de directeur geformuleerde doelen volgen, maar lef tonen en het heft in eigen hand nemen. Ons bestuur en de regelgeving van Inspectie geven die ruimte. Wij nemen die. Leerkrachten zijn vaak volgend. Bij ons niet. Bij ons zijn ze leidend. Dat wij daarvoor nu het predicaat excellent krijgen is een enorme erkenning."

Elf scholen

In Zuidoost-Brabant zijn er 11 scholen die maandag het predicaat excellente school hebben ontvangen. In heel Nederland zijn er 49 scholen. Het aantal excellente scholen groeide sinds de eerste uitreiking van het predicaat in 2012 fors. Inmiddels mogen bijna 250 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 83 scholen in het primair onderwijs, 141 in het voortgezet onderwijs en 24 in het speciaal onderwijs.

Kwaliteit

Scholen moeten zich aanmelden om in aanmerking te komen voor het predicaat en aangeven in welk onderdeel ze uitblinken en waarom. De procedure duurt een heel jaar en wordt beoordeeld door een jury van de onderwijsinspectie. Van de 57 basisscholen die dit aanvroegen, kregen maar 16 het ook daadwerkelijk toegekend. De toekenning van het predicaat excellente school betekent dat een school of schoolsoort onderwijs biedt van goede kwaliteit en zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren met een specifiek profiel.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond