Volledig scherm
© Thinkstock

Noodopvang vluchtelingen Helmond blijft tot augustus

HELMOND - De noodopvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen in een pand van Stichting Vluchteling als Naaste (VaN) aan de Kanaaldijk-West in Helmond blijft open tot 1 augustus 2017. Op die datum loopt de huurovereenkomst af.

Het Helmonds college gaat ervan uit dat noodopvang van vluchtelingen tegen die tijd regionaal wordt opgepakt in acht centrumgemeenten. In deze regio zou dat in een taak zijn voor Eindhoven. Dat schrijft het Helmonds college aan de gemeenteraad.

Overleg tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet over noodopvang in acht grote centrumgemeenten, waaronder Eindhoven, liep dit najaar vast. Deel van de mislukte afspraak was dat de noodopvang (bed-bad-broodregeling) in andere gemeenten zou stoppen. Omdat er geen landelijk akkoord werd gesloten, kan de noodopvang in Helmond toch nog acht maanden openblijven.

Subsidie
De stichting VaN krijgt van de gemeente een aanvullende subsidie van 12.800 euro over de maanden november en december van dit jaar. Helmond betaalt dat uit een bijdrage van het Rijk voor de bed-bad-broodregeling, bijna 185 duizend euro. Daarvan ging eerder dit jaar al één ton naar de stichting VaN. Samen met de nu aanvullende toegekende 12.800 euro resteert nog bijna 68 duizend euro. Ook dat geld blijft gereserveerd voor de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen.

Statushouders
Helmond moet dit jaar nog zes statushouders (toegelaten vluchtelingen) onder dak brengen. Dat zal in de resterende drie weken van dit jaar niet lukken, meldt het college. De vertraging ligt aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat gaf Helmond te laat de namen van statushouders die door de gemeente zijn toegewezen. Het COA heeft dit ook toegegeven en zal dat de provincie Noord-Brabant melden. Het provinciebestuur ziet erop toe dat gemeenten alle toegewezen statushouders aan een huis helpt en kan boetes uitdelen als dat niet gebeurt.

In de tweede helft van komend jaar moet Helmond 63 statushouders een huis toewijzen. Samen met de achterstand van zes komt dat op 69 personen totaal.