Volledig scherm
© Thinkstock

Officier eist tien maanden cel tegen veelpleger uit Helmond

DEN BOSCH - De 30-jarige Helmonder Tamay Y. moet tien maanden de cel in omdat hij in Helmond herhaaldelijk de boel op zijn kop zette. Dat eiste de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch.

Nadat het bijna zes jaar goed was gegaan met Y. viel hij dit jaar na het beëindigen van zijn relatie terug in een oud patroon: te veel drinken. Met alle uitwassen van dien. In april maakte Y. stennis bij de ONZ Zorggroep. Toen de gewaarschuwde politie arriveerde, sprong Y. bovenop de motorkap van de politie-auto en vervolgens op het dak van de wagen. In mei dreigde hij bij de EHBO van het Elkerliek-ziekenhuis en sloeg hij een ruit kapot. Twee keer werd hij betrapt op diefstal in een supermarkt, de ene keer van twee pakjes boterhamworst, de andere keer van een paar rollen snoep.

Wat officier van justitie A. Vroombout hem het zwaarst aanrekende, was een poging tot inbraak bij een medebewoner van het Domushuis van het Leger des Heils. In diens appartement vernielde Y. een andere keer ook de televisie en meer, met een koevoet. Y. - niet aanwezig bij de rechtszaak - heeft intussen voor deze feiten 93 dagen vastgezeten, ging na schorsing van die detentie aan de slag bij een zorgboerderij maar is daar inmiddels weer met onenigheid vertrokken. "Hulpverlening vanuit detentie lijkt nog de enige oplossing", concludeerde Vroombout.

Advocaat Jan Tegenbosch stelde daar tegenover dat Y. - die nu bij vrienden verblijft in Helmond - waarschijnlijk terug kan naar de zorgboerderij als hij niet de gevangenis in hoeft. "Ik zou willen verzoeken hem die kans te geven. Het is een doodgoeie jongen."

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.