Volledig scherm
© anp

OM eist 6 jaar cel tegen wraakvader: 'Burgers die zo recht in eigen hand nemen zijn bedreiging van rechtstaat'

TwitterverslagDEN BOSCH - In zijn laatste telefoontje waarschuwde Mario Haazen de politie. ‘Als jullie niet binnen vijf minuten hier zijn, los ik het zelf op, dan kunnen jullie hem oprapen.’ En ook omdat hij met een steekschop op pad ging, was het duidelijk een poging moord. Goed voor zes jaar cel.

Dat vond officier Renske van Schijndel van het incident, 19 januari dit jaar op het terrein van de Eindhovense GGzE. Na een klopjacht van ruim een week ging de Helmonder (47) Jack S. te lijf. Deze had zich voorgedaan als 17-jarige jongen en zou drie dagen later een afspraakje hebben met zijn dochter (14). ,,Dan willen ingrijpen is invoelbaar voor elke vader elke moeder, voor iedereen”, vond zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers en eiste vrijspraak. Volgens hem moet Mario vandaag nog los uit de cel.

De zaak van de ‘wraakvader’ kreeg veel aandacht, niet in de laatste plaats omdat Haazen zelf op internet en tegen het Eindhovens Dagblad vertelde dat hij de man zocht en te lijf zou gaan. Dat heeft geen pas, vond Van Schijndel. ,,Burgers die zo het recht in eigen hand nemen zijn een bedreiging van de rechtstaat. Straffen is geen taak van burgers. Haazen speelde aanklager en rechter, en dat tegen een verdachte, een man die ook nog nooit voor zeden is veroordeeld.”

Quote

Burgers die zo het recht in eigen hand nemen zijn een bedreiging van de rechtstaat.

Officier Renske van Schijndel

Haazen greep in omdat hij zijn dochter wilde beschermen. ,,Niemand komt aan mijn kinderen”, snikte hij. Hij was zich rotgeschrokken toen hij er achter kwam dat het nieuwe vriendje een 43-jarige man bleek. Andere ouders waarschuwden hem, en Jack S. had al in de tbs gezeten. Maar niet voor zeden, wist Van Schijndel. ,,Hij wordt weggezet als pedofiel, maar dat is niet zo.” Kuijpers vond dat ‘ridicuul’: "Dit is een zwaargevaarlijke man die onzegbare dingen wil doen met meisjes.”

De rechtbank zat vooral met het waarom, waarom Haazen achter de man aanging en hem uiteindelijk aanviel. Met veel haperen en af en toe tranen legde hij uit dat het om de dochter ging. Hij hield de politie op de hoogte, maar die kwam niet en dus zag hij geen andere weg dan zelf ingrijpen.

Lees ook deze reconstructieWraakvader Mario Haazen: 'Ik kon niet meer rustig reageren'

Hells Angels
Dat klopte niet, zei van Schijndel. En ook de rechtbank zag dat hij in zijn telefoontjes juist niet de adressen gaf waar hij stond: ‘peil me maar uit’. Vreemd was de rol van een Hells Angel. Die had de nacht ervoor met Haazen bij de flat van S. gepost. Haazen vond dat fijn, hij zag hem als beveiliger omdat S. vuurwapengevaarlijk zou zijn. Maar op het moment suprême was de man er niet meer bij en ging Haazen enkel met een schop op Jack af. Dat hij daarna wegvluchtte was omdat hij zelf zijn dochters nog wilde zeggen dat ze nu veilig waren, zo snikte hij.

Voor Van Schijndel was de grote vraag of het poging moord is. Dan moest hij de aanval van plan zijn, en ook van plan te doden. Beiden vond ze bewezen. Haazen had het overal aangekondigd, joeg dagenlang op de man en ging bij de GGzE -gewapend - achter hem aan. Ook kon de aanval zeker dodelijk zijn: hij sloeg uit alle macht, zo zagen getuigen. En niet met een aluminium sneeuwschuif zoals Haazen zelf volhoudt, maar met een steekspade. Wat hij deed en waarom vond ze ‘invoelbaar maar niet minder laakbaar.’

Enge types
Kuijpers ging daar recht tegenin. Hij vond de zaak ‘een krentje uit de pap, eindelijk iemand die iets niet om geld doet, maar om de veiligheid van zijn dochter en alle dochters’. Dat Haazen achter Jack aanging was volstrekt begrijpelijk, ook al had deze nog niks gedaan. "Die enge types zuigen met hun berichten meisjes naar zich toe en beschadigen ze zodanig dat het al tot zelfmoord is gekomen.” Hij zwaaide met een foto die Jack naar de ex van Haazen had gestuurd: een meisje met een kogelwond in haar voorhoofd. ,,Die man is ziek en gevaarlijk. Mario niet, maar die zit hier wel.”

Opzet om te doden was er zeker niet, zei Kuijpers. ‘Track and trace’, daar ging het om. ,,Mario spoorde de man op, wat de politie niet lukte of interesseerde. Hij sloeg hem niet om te mishandelen, maar omdat hij een pistool kon hebben, vandaar dat diens armen ook zijn gebroken. Als Mario hem wilde doden, had hij de politie niet gebeld. En: dan was Jack nu ook dood geweest.”

Uitspraak: 4 mei

Lees hieronder het uitgebreide twitterverslag over deze zaak in chronologische volgorde terug: