De advocate van een winkeldief ziet dat hem van alles wordt verweten, 'maar hier is niet zijn vaste merk koffie gestolen'.
Volledig scherm
De advocate van een winkeldief ziet dat hem van alles wordt verweten, 'maar hier is niet zijn vaste merk koffie gestolen'. © Getty Images/iStockphoto

OM heeft het helemaal gehad met Helmondse veelpleger en eist twintig maanden cel voor diefstallen

DEN BOSCH - Hij wordt er doodmoe van. Altijd als er iets wordt gestolen in een winkel waar hij toevallig is , krijgt Stefan van R. de schuld. 

“Ik moet toch ook boodschappen doen”, vroeg hij verongelijkt in de rechtbank. Het OM antwoordde met een eis van twintig maanden cel voor grootschalige (winkel-)diefstal.

Acht zaken had officier van justitie Anja Kooij deze keer voor de draaideurcrimineel (47), allemaal in de zomer gepleegd, voornamelijk in Helmond. Drie pakken koffie bij de Plus, acht bij de AH, wasmiddel bij een andere AH. Telkens wordt Stefan van R. herkend op beelden door agenten. “Ze hebben de pik op me”, monkelde hij.

Twee keer zou hij ook auto’s hebben opengebroken, met als buit een tientje en een TomTom-kabeltje. Een bouwvakker zag hem opeens in zijn bus, met gereedschap in de weer. “Niet waar”, zei Van R. “Die bus stond open en ik keek er in, ik zat zelf ooit in de bouw”. Dat hij bij een fietsenmaker in Beek en Donk een greep in de kassa deed kan niet: “Daar kom ik nooit, zeker niet op de fiets”, aldus de Helmonder. Beide keren heeft de dader gedreigd met een mes te steken. 

Tekeer gaan

De officier ziet ‘een man die lak heeft aan alle regels’. En als hij wordt betrapt, gaat hij flink tekeer. Dat verdient een flinke straf, ook gezien zijn strafblad. Twintig maanden, eiste ze. Advocate Kim van der Meijden zag dat bij de Jumbo niet 'zijn vaste merk koffie is  meegenomen’ en dat het andere keren 'lijkt’ alsof hij steelt maar duidelijk is het dan niet te zien. En enkel vermoeden is geen bewijs, vindt ze, hoe lang een strafblad ook is.  

In samenwerking met indebuurt Helmond