Volledig scherm
Het pand van De Vestelier bij het binnenrijden van Brandevoort van waaruit Govert van der Leij zijn bedrijven runde. © Google Streetview

Omstreden hypotheekadviseur uit Brandevoort, Helmond failliet

HELMOND - Het net rond de omstreden Helmondse hypotheekadviseur Govert van der Leij lijkt zich langzaam te sluiten. Na allerlei opgelegde dwangsommen vanwege wanpraktijken is hij sinds dinsdag failliet.

Zijn vergunning om hypotheken of verzekeringen te verstrekken was hij eind december al kwijt. En eerder gingen twee andere bedrijven van hem op de fles. Deze week raakte de Helmondse hypotheekadviseur Govert van der Leij ook de rest van zijn zaken (De Vestelier, Green Crew en De Nieuwe Financiële Wereld) kwijt. De rechtbank verklaarde hem persoonlijk failliet.

Dwangsom

De omstreden zakenman ligt bij de AFM al jaren onder een vergrootglas. De waakhond in de financiële wereld legde zowel in 2010 als in 2016 een dwangsom op van duizenden euro’s omdat de Brandevoorter zijn zaakjes niet op orde had. Om dezelfde reden legde ook de De Nederlandse Bank, die toezicht houdt op de vaderlandse bankenwereld, hem een dwangsom op.

Het draait allemaal om geld dat Van der Leij zou lenen van de klanten aan wie hij hypotheken verstrekt. Dat mag niet zomaar. Om te achterhalen hoe het precies zit, moest de Helmonder op de proppen komen met jaarcijfers van zijn bedrijven, dossiers van bepaalde klanten en een overzicht van klanten van wie hij in de afgelopen zeven jaar geld heeft geleend. Stuk voor stuk documenten die de financieel adviseur niet kon, of niet wilde, overleggen.

Geveild

Ondertussen stortte Van der Leij zich ook op zonnepanelen. Het bedrijf waarmee hij dat deed, Sunny Crew, stond officieel op naam van zijn stiefzoon. Maar in werkelijkheid zwaaide Van der Leij er de scepter. In september ging het ineens snel. Sunny Crew en zijn eigen bedrijf Benefitz gingen failliet en zijn kantoor aan de Laan door de Veste werd geveild. Nu is dus ook het doek voor de rest van zijn zaken gevallen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond