Volledig scherm
De Cacaofabriek in Helmond.

Ons Brabant Festival in Helmond: 'Gevoelig lied zing ik liefst in Brabants'

HELMOND - Ons Brabant Festival staat zondag in het teken van de provincie en haar taal. Artiesten over zingen met een Brabantse tongval: "Zangers met een Iers accent, vinden we charmant."

Voor zondag is het geen discussie, maar normaal gesproken laat troubadour Marie Christien uit Volkel het van de locatie afhangen of ze in het Nederlands of Brabants zingt. "Omdat ik soms, buiten de provincie, het idee heb dat mijn optreden als hobbymatig wordt beschouwd als ik in het Brabants zing. Minder professioneel. En dat is zonde. Een gevoelig liedje zing ik namelijk het liefst in het dialect. Dat voelt fijner."

Marie Christien treedt zondag op tijdens het Ons Brabant Festival in Helmond. Hetzelfde geldt voor Martijn Kuijten, frontman van de Gemertse band Op zoek naar Johan. Hij ervaart het Brabants niet zozeer als minderwaardig. Maar het heeft ook niet direct een meerwaarde: "Het is niet zoals bij Engelstalige artiesten. Als die zingen in een Iers of Texaans accent, vinden we het charmant. Zover zijn we in Nederland nog niet."

Plat Gemerts of Helmonds kan Kuijten niet. Algemeen Beschaafd Brabants noemt hij de 'taal' waarin hij zingt: "Dat is ook wat ik normaal spreek en wat het dichtst bij me staat. Het is puur. Ik vind bijvoorbeeld ook dat de Brabantse liedjes van Gerard van Maasakkers veel harder binnenkomen dan de Nederlandse."

Ons Brabant Festival vindt zondag plaats op vijf verschillende cultuurlocaties in Helmond (De Cacaofabriek, het Kasteel, Bibliotheek, Theater Speelhuis en Jan Vissermuseum). Er zijn onder andere lezingen, muziekoptredens, theater en films. Bekijk voor het complete programma op de website.