Volledig scherm
Pastoor Geboers in Brouwhuis © FotoMeulenhof

Onthulling straatnamen Jan Geboers en Louis Donkers in Helmondse wijk Brouwhuis

HELMOND - Sneller dan verwacht krijgen Jan Geboers en Louis Donkers een eigen straatnaam in de Helmondse wijk Brouwhuis. Op 7 oktober onthult de wijkraad de borden.

Pastoor Jan Geboers (1911-1996) wordt geëerd met het Pastoor Geboerspad. Het fietspad tussen de Bruhezerweg en de Rupelstraat krijgt deze naam. Het fietspad verbindt oud en nieuw Brouwhuis. Geboers was pastoor in Brouwhuis van 1954 tot 1985. Hij was in de begintijd in het toen nog zelfstandige dorp nauw betrokken bij tal van verenigingen en organisaties, vaak als oprichter.

Het pleintje op de hoek van de Peeleik en de Bruhezerweg wordt omgedoopt tot Louis Donkersplein. Donkers (1923 - 2006) stond ook wel bekend als 'de burgemeester van Brouwhuis'. Hij zette zich decennialang in voor zo’n beetje alle plaatselijke verenigingen, van harmonie Amicitia, toneelclub Gaudeamus en carnavalsvereniging De Brouwhazen tot voetbalclub Bruheze en de organisatie van de Boeremert.

De beide onthullingen vinden plaats op 7 oktober, vanaf 15.00 uur. Bij de gelegenheid zijn familieleden van Geboers en Donkers aanwezig. Harmonie Amicitia luistert de ceremonie op. Belangstellenden kunnen zich melden bij wijkhuis De Loop. Vanuit daar vertrekt het gezelschap naar de te onthullen borden. Na afloop wordt in De Loop het glas geheven.

De wijkraad kreeg in april goedkeuring van de gemeente om de twee heren te eren met een straatnaam. Toen was het echter nog onduidelijk wanneer dat zou kunnen plaatsvinden. In Brouwhuis bestonden geen plannen om nieuwe straten aan te leggen. Met het fietspad en het pleintje werden toch geschikte plekken gevonden.

Volledig scherm
Louis Donkers voorzitter van harmonie in Brouwhuis © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond