Volledig scherm
© Thinkstock

Oogarts Elkerliek Helmond: wat tegenwoordig wordt afgestoken is geen vuurwerk, maar wapentuig (poll)

HELMOND - Voor oogarts Ger van Rens, verbonden aan het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, wacht een nare en drukke tijd. Hij weet nu al dat hij eind december weer mensen zal gaan behandelen met oogletsel door vuurwerk.
Soms licht, maar soms ook onomkeerbaar of fataal. Zijn collega's zullen brandwonden zien, uiteengerukte handen en ander zwaar en heftig letsel.

En dat alles vanwege een gewoonte die volgens hem geen traditie genoemd mag worden. "In de jaren vijftig stak nog niemand vuurwerk aan", zegt Van Rens. Dat Nederland als een van de weinige landen ter wereld nog particulier vuurwerk toestaat, noemt hij ronduit 'schandalig'. "In het buitenland kijken ze met verbazing en afschuw naar ons land. We moeten hier een helm op als je op een bromfiets zit, alles voor de veiligheid. Maar een dag per jaar mag je elkaar dus wel bestoken met vuurwerk. We denken dat het geen kwaad kan. Maar ik weet dat we tijdens oud en nieuw in het ziekenhuis met dubbele teams moeten draaien."

Politiek
Van Rens is lid van een internationale vereniging van oogartsen die namens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) het doel heeft gesteld om voor het jaar 2020 vermijdbare oogletsels uit te bannen. "Wat mij betreft is het in 2017 echt afgelopen. We doen als oogartsen een beroep op de politiek om dit te verbieden. Laat gemeenten mooi siervuurwerk afsteken, zoals je ziet in Sydney."

Lees maandag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.