Volledig scherm

Ook in bieb Helmond overlast allochtone jeugd

HELMOND - De bibliotheek in Helmond heeft net als zwembad De Wissen veel last van allochtone jongeren. Dat zegt Dianne Timmers, manager publieke dienstverlening. "Medewerkers worden uitgedaagd en bedreigd. De jongeren lopen over meubilair, maken herrie, brengen vernielingen aan, besmeuren en bevuilen spullen. Je wilt niet weten wat je beneden in de toiletten soms aantreft."

De jongeren nemen soms ook bezit van het speelgedeelte, dat is bedoeld voor kleine kinderen. "Maar spreek je ze aan op hun gedrag, dan lachen ze je in het gezicht uit. Medewerkers voelen zich dan zo machteloos."

Winter
De overlast is deze winter fors toegenomen, stelt Timmers. "Het was donderdag het hoofdonderwerp tijdens de teamvergadering. Alle medewerkers kwamen met voorbeelden. Ze krijgen het nodige over zich heen. Ook bedreigingen. 'Ik kom dadelijk terug met anderen', roepen die jongeren. Dat doen ze dan ook. En ze hebben niet zo'n respect voor vrouwen. In de bezetting houden we er al rekening mee dat er op avonden mannen werken."

Naast de avonden is het vooral op de vrijdagmiddagen, zaterdagen en in de vakanties raak.

In samenwerking met indebuurt Helmond