Volledig scherm
Het idee achter Rent a Cop is dat de politie beter in beeld krijgt wat er speelt in een bepaald gebied, dat het contact met burgers verbetert en dat die burgers zich veiliger gaan voelen. © Getty Images/iStockphoto

Ook in Helmond politie op bestelling?

HELMOND - Burgers die rechtstreeks bepalen waarop de politie extra gaat controleren, op flink wat plekken gebeurt het al, naar tevredenheid. Helmond gaat onderzoeken of Rent a Cop ook hier kan gaan draaien.

Rent a Cop is een initiatief van de politie zelf. Het bestaat sinds een paar jaar. Onder meer Waalwijk, Tilburg en Breda deden al ervaring op met ‘agent op bestelling’. Via sociale media en/of e-mail kunnen burgers aangeven waar en waarop op enig moment extra gecontroleerd moet worden. Het idee met de meeste stemmen wordt uitgevoerd. Populair zijn acties tegen snelheidsovertreders.

Het idee achter Rent a Cop is dat de politie beter in beeld krijgt wat er speelt in een bepaald gebied, dat het contact met burgers verbetert en dat die burgers zich veiliger gaan voelen. Controles leveren vaak direct geld op in de vorm van boetes. „Dit project is in meerdere gemeenten al succesvol gebleken”, zei het kersverse Helmondse VVD-raadslid Michael Akkers dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Samen met het CDA en Helder Helmond diende zijn partij een motie in. Die kreeg unanieme steun.

Beperkt aantal controles

Het stadsbestuur gaat nu samen met de politie bekijken of in Helmond een Rent a Cop-proef kan gaan plaatsvinden. Zulke extra controles zijn uiteraard afhankelijk van de inzetbaarheid van agenten en blijven daarom beperkt in aantal. „In andere gemeentes gaat het bijvoorbeeld per halfjaar om één actie van twee uur”, aldus Akkers.

Vooruitlopend op de uitkomst van het overleg met de politie vroegen de SP en D66 alvast aandacht voor een goede communicatie, zodat burgers niet gaan denken dat er doorlopend agenten oproepbaar zijn voor allerlei controles. Rent a Cop zal niet leiden tot extra werk voor de politie, meldde burgemeester Elly Blanksma. „Volgens mij is dit project juist ondersteunend.”

Mogelijke proefplek: Heistraat

Martijn Rieter van Helder Helmond kwam direct met een locatie voor een controle via Rent a Cop: de Heistraat en omgeving. Om de leefbaarheid en veiligheid in dit deel van de binnenstad te verhogen, pleitte hij namens zijn eigen partij alsmede 50Plus, Helmond Aktief en Bach Plus voor een gebiedsvisie.

Deze motie zorgde voor de nodige discussie over nut en noodzaak. Het voorstel werd wat afgezwakt (geen gebiedsvisie maar een analyse) en aangepast (niet meteen concrete acties benoemen maar eerst de resultaten van de analyse bespreken). Het CDA, Lokaal Sterk, de PvdA en Plan! lieten zich niet overtuigen. De andere acht partijen, een ruime meerderheid, stemden wel in.

In samenwerking met indebuurt Helmond