Volledig scherm
© ANP

Ook minder managers bij zorginstelling Savant

HELMOND - Bij zorginstelling Savant verdwijnen in 2018 niet alleen banen in ondersteunende functies, zoals eerder deze week duidelijk werd. Ook een aantal leidinggevenden moet op zoek naar iets anders. De huidige twintig teammanagers worden vervangen door zes coaches en zes 'verbinders'.

Savant is actief in de Peelregio. Het heeft acht woonzorgcentra: vier in Helmond en verder in Asten, Mierlo, Nuenen en Someren. De instelling wil op deze plekken toe naar zelfstandige zorgteams; minder leidinggevenden, meer verantwoordelijkheid laag in de organisatie.

De ingreep leidt tot een bezuiniging. Maar dat was niet het uitgangspunt, stelt Savant. Het gaat er volgens de organisatie om dat de zorgverleners het beste weten waar cliënten behoefte aan hebben. Door hen meer te laten beslissen, zal de tevredenheid nog groter worden, bij cliënten, maar ook bij het personeel, is de overtuiging.

Kritisch over schrappen banen
De vakbonden FNV en NU'91 lieten zich eerder deze week kritisch uit over het schrappen van 38 ondersteunende banen bij in de zorg zelf en bij de recepties, de maaltijdvoorziening en de wasserette. De FNV sprak van 'een verkeerd signaal' in een tijd waarin er weer meer geld beschikbaar komt voor zorg.

Savant noemde het banenverlies onder leidinggevenden in eerste instantie niet. Dat komt volgens een woordvoerster omdat dit traject al liep. "Daar zijn we vorig jaar al mee gestart."