Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Op zoek naar bunzing, wezel en hermelijn in de natuur in Helmond
HELMOND - De specialisatie heet Wildparkmanagement, maar dat wil niet zeggen dat de studenten zich alleen buigen over grote, gevaarlijk dieren in verre landen of safariparken. Het kan ook dichter bij huis, met beestjes van enkele decimeters lang. Docent Kelly Coolen van Helicon Helmond spoort die samen met haar twee klassen op.
Hans van de VenLaatste update:01-03-18, 17:59Bron:ED
Ze vallen onder de kleine marterachtigen: de bunzing, wezel en hermelijn. Voor hen geldt in Brabant extra bescherming. Bij de bouw van bedrijventerrein en de aanleg van wegen wordt daar rekening mee gehouden. Helmond volgt die lijn en wil graag weten hoeveel van die beestjes er in de gemeente leven.
Een mooi project voor mijn studenten, vond Coolen. Ze legde voor ondersteuning contact met de werkgroep kleine marterachtigen (ja, die bestaat) van De Zoogdiervereniging. Jeffrey Peereboom van die werkgroep begeleidt het project. Hij gaf uitleg voor de klas en was erbij toen de studenten deze week in twee groepen het veld in gingen. Zoals donderdag.
,,Dit is echt praktijkgericht onderwijs."
Cyrille van Bragt, directeur Helicon Helmond
Het is Siberisch koud maar dat laat de bikkels van de opleiding Siberisch koud. Goed ingepakt trekken ze een Helmonds natuurgebied in. Liever niet vermelden waar, zegt de docente Wildparkmanagement. Om vandalisme te voorkomen. Want de studenten gaan sporenbuizen en een camerakastje plaatsen. En die blijven tot aan de zomervakantie in het gebied, om een goed beeld te krijgen van de populatie.
Koolstofpoeder
Hoe werkt het? Coolen legt uit: ,,In pvc-buizen leggen we een wit geverfd plankje. Daarop ligt een viscose doekje met paraffine olie en koolstofpoeder. Het beestje neemt het poeder mee over het witte vlak en zo zie je het spoor." In het kastje trippelen de kleine marterachtigen door een buis langs een camera.
Er is nog een derde methode die de studenten gebruiken: de jiggler. Speciaal voor de bunzing, die niet zo gauw door een buis kruipt. ,,Dat is een ijzerdraadje met een thee-ei waarin we een geurstof doen. Ook daar staat een camera op gericht."
De studenten trekken na een laatste uitleg het gebied in. Buizen en bak worden geplaatst in takkenhopen. En bij konijnenholen. Plekken waar de 'doelgroep' zich vaak ophoudt. Via een app bepalen de studenten de coördinaten van de locaties. Om de objecten terug te vinden. Want elke week gaan ze kijken of de kleine marterachtigen zich gemeld hebben.
,,Dit is echt praktijkgericht onderwijs", jubelt directeur Cyrille van Bragt van Helicon Helmond, dat deel uitmaakt van de Groene Campus. Voorlopig is wildparkmanagement nog een specialisatie binnen de opleiding dier. Twee jaar lang één dag in de week.
Opleiding
Er volgt misschien meer: ,,We zijn aan het verkennen of we volledige opleiding kunnen starten", zegt Van Bragt. ,,Er is vraag naar. Van wildparken maar ook vanuit de beheren van natuurreservaten. Die zeggen dat ze zo'n opleiding missen. Waar studenten van af komen die ondernemerschap belangrijk vinden, naar buiten gericht zijn. Die niet alleen stallen schoonmaken, maar ook nadenken over beheer en grote campagnes."
De directeur houdt nog een slag om de arm: ,,Ik wil wel eerst zeker weten of er structureel werk is voor studenten die we na drie jaar afleveren."
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer