Volledig scherm
Foto ter illustratie van een openluchtmis bij het kapelletje van Binderen in Helmond (2017). © FotoMeulenhof

Openluchtmis met gilde in Helmondse wijk Brandevoort

HELMOND - Ruim honderd jaar geleden was de schutsboom van het Sint Antonius gilde gevestigd bij het kapelletje in Brandevoort in Helmond. In mei 1969 moest de hoge paal uit veiligheidsoverwegingen verhuizen. Daarom wordt er zondag, precies vijftig jaar later, een openluchtmis gehouden om de verbinding tussen gilde en parochie te vieren.

Vroeger kwamen de buitenmissen veel vaker voor. ,,Misschien bij gebrek aan een kerk", zegt Berry Smits, dekenschrijver van het Sint Antonius Gilde in de wijk Mierlo-Hout. Volgens hem is het oude concept van een openluchtmis passend bij de club. ,,Het gilde bestaat uit tradities."

De vereniging houdt regelmatig openluchtmissen in Ommel, samen met andere gildes. ,,We hopen er weer een traditie van te maken", zegt Smits. Hij wil het vaker gaan organiseren. Fanfare Unitas is zondag aanwezig voor een optreden na afloop van de mis. ,,Het gilde leeft op 't Hout", aldus Smits.

De openluchtmis vindt plaats op zondag 26 mei. Om 9.30 uur begint een processie vanaf de pastorie naar het kapelletje in Brandevoort, een tocht van ongeveer twee kilometer.

In samenwerking met indebuurt Helmond